null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze invloed kan de overgang hebben op hooikoorts

Je hele leven lang heb je (gelukkig) geen last gehad van hooikoorts, maar tijdens de overgang loop je ineens het hele voorjaar te snotteren. Herkenbaar? Dat kan: door veranderingen in je immuunsysteem, kun je ineens last krijgen van nieuwe allergieën tijdens en na de menopauze. Maar hoe komt dat?

We leggen uit waarom je in de overgang ineens hooikoorts kunt krijgen.

Hooikoorts en de overgang

Om te begrijpen wat hooikoorts en de overgang met elkaar te maken hebben, kijken we eerst naar wat hooikoorts nu eigenlijk is. Hooikoorts is een allergie voor bepaalde pollen. Het is een te extreme reactie van je immuunsysteem wanneer je in aanraking komt met stuifmeel dat in de lucht vliegt. Je lichaam maakt dan een enorme hoeveelheid histamine aan, wat leidt tot een allergische reactie. En dan ontstaan de bekende hooikoortsklachten: niezen, hoesten, kriebels in je neus, rode ogen en ga zo maar door.

Immuunsysteem

Dat immuunsysteem, wat dus zo’n essentiële rol speelt bij hooikoorts, wordt door allerlei factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld door wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt, je genetische aanleg maar óók door je hormonen. En laten die nu net totaal uit balans zijn tijdens de overgang. Je lichaam ervaart vaak meer stress rondom de menopauze en de afname van de vrouwelijke hormonen werkt ook niet mee, waardoor je afweersysteem het zwaar te verduren heeft. En daardoor kan je immuunsysteem tijdens de overgang anders reageren op allergenen van buiten, zoals de pollen die hooikoorts veroorzaken. Maar dat niet alleen: je kunt bijvoorbeeld ook ineens overgevoelig worden voor bepaalde voedingsmiddelen of parfums.

Hooikoorts tijdens de overgang behandelen

Helaas kun je ook aan de hooikoorts die ontstaat tijdens de overgang, niet enorm veel doen om de klachten te voorkomen. Je kunt de klachten vaak verminderen met allergietabletjes, zogenoemde antihistaminica. Deze pilletjes blokkeren de werking van de histamine die vrijkomt in je lichaam, waardoor de klachten afnemen. Ook neusspray en oogdruppels kunnen verlichting bieden van je hooikoortssymptomen. Als je ook andere overgangsklachten hebt, is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan samen met jou de mogelijkheden qua behandeling bespreken, bijvoorbeeld hormoontherapie of niet-hormonale medicatie.

Meer lezen over hooikoorts?

Bron | Australian Menopause Centre

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden