medicijnen warm weer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Deze invloed heeft warm weer op je medicijnen

Gebruik je medicijnen? Wees dan voorzichtig op tropische dagen. Door pillen en vloeistoffen te lang in hoge temperaturen te bewaren, kan de kwaliteit achteruitgaan. Zó kun je medicijnen het beste bewaren met warm weer.

Ook goed om rekening mee te houden als je op vakantie bent.

Langdurig in de warmte

Zolang het binnen niet warmer dan 25 graden is, hoef je je volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) geen zorgen te maken. En ook als het iets warmer is, betekent dat niet meteen dat je medicijnen niet meer te gebruiken zijn. Er is een marge. “Het is niet zo dat er bij 26 graden er meteen een probleem is”, vertelt Annemieke Horikx van KNMP aan EditieNL. “Maar als het echt gaat om langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, is dat niet goed.”

Invloed warm weer op medicijnen

Bewaar je medicijnen langdurig in een te warme ruimte? Dan heeft dat invloed op de kwaliteit. Zo kan een zetpil door hoge temperaturen bijvoorbeeld smelten. Ook medicijnen met eiwit, denk aan insulinespuiten, kunnen niet goed tegen warmte. Het eiwit kan daardoor namelijk vervormen. Wees daarnaast voorzichtig met vochtige medicijnen, zoals neusspray. “Dit vocht kan verdampen, waardoor de concentratie van het medicijn verandert”, aldus Annemieke.

Beste plek om te bewaren

Maar hoe bewaar je medicijnen dan op de juiste manier? Check altijd de bijsluiter voor het beste bewaaradvies. Dat kan per medicijn verschillen. In de meeste gevallen is een droge, afgesloten kast van maximaal 25 graden voldoende, ook op een warme dag. Zet medicijnen niet zomaar in de koelkast. In drankjes en injectievloeistoffen kunnen door de koude temperatuur kristallen ontstaan. Of een medicijn in de koelkast mag, vind je ook terug op het etiket. Hebben de geneesmiddelen al een tijdje in een warme ruimte gelegen? Dan is het niet verstandig om ze alsnog in een koelkast te bewaren. “Het is onduidelijk wat er dan gebeurt met de samenstelling”, legt Annemieke uit.

Tips voor onderweg

Bewaar medicatie nooit langer dan een kwartier in de warmte. Even boodschappen doen terwijl je de medicijnen in een snikhete auto laat liggen, is dus niet zo handig. Ga je met de auto op vakantie? Neem dan een koeltas mee. “Vul die dan niet met vrieselementen, maar bijvoorbeeld met flessen koud water”, adviseert Annemieke.

Bron | RTL Nieuws, Apotheek.nl

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden