Margriet logo
Deze invloed heeft je nachtrust op de ontwikkeling van glaucoom Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Deze invloed heeft je nachtrust op de ontwikkeling van glaucoom

Als je oogzenuw langzaamaan beschadigd raakt, kan een glaucoom ontstaan. Een aandoening die zonder behandeling uiteindelijk kan leiden tot blindheid. De oorzaken voor deze vervelende aandoening zijn niet duidelijk, maar er zijn wel een aantal risicofactoren. Zo heeft ook slaap invloed op de ontwikkeling van glaucoom.

Glaucoom is een oogziekte die bij mensen boven de veertig jaar veel voorkomt. In Nederland gaat het om ongeveer 338.500 patiënten. Bij glaucoom is de oogzenuw aangetast, waardoor blinde vlekken in je zicht kunnen ontstaan. Deze vlekken worden met de jaren langzaamaan groter en leiden uiteindelijk tot blindheid.

Risicofactoren voor glaucoom

We zeiden het al even: de oorzaak van glaucoom is niet duidelijk. Wel zijn er risicofactoren die de kans op de oogaandoening vergroten. Denk aan een verhoogde oogdruk, een Afrikaanse of Aziatische afkomst of erge bij- of verziendheid. Ook als glaucoom voorkomt bij je ouders, broers of zussen is er een groter risico voor jou. Daarbij zijn er ook medicijnen, zoals prednison, die het risico verhogen, net als een oudere leeftijd.

Invloed van nachtrust op de ontwikkeling van glaucoom

Uit onderzoek blijkt dat ook slaap een invloed heeft op de ontwikkeling van glaucoom. Een onderzoek onder 400.000 Britten in de leeftijd 40 tot 69 jaar laat zien dat een slechte slaapkwaliteit gelinkt kan worden aan de ontwikkeling van glaucoom. Onderzoekers analyseerden de slaap van de deelnemers. Hiervoor keken ze onder andere naar het aantal uur slaap dat mensen kregen. Van zeven tot minder dan negen uur per dag was volgens het onderzoek normaal. Alles daarboven en onder wordt gezien als te veel of te weinig slaap. Ook werd gekeken of deelnemers ochtendmensen of juist avondmensen zijn en of ze snurken.

Overdag slaperig zijn

De onderzoekers zagen dat een slechte nachtrust, oftewel een nacht korter dan zeven of langer dan negen uur, gelinkt kan worden aan een verhoogd risico op glaucoom. Deelnemers die kampen met slapeloosheid hadden zelfs een verhoogd risico van twaalf procent. De groep met de grootste stijging, is die van mensen die overdag slaperig zijn. Bij hen is het risico maar liefst twintig procent hoger. “In de analyses van het slaappatroon zagen we dat, vergeleken met personen met een gezond slaappatroon, een verhoogd risico op glaucoom werd waargenomen bij personen die snurken en overdag slaperig zijn,” aldus de auteurs van het onderzoek.

Goed slaappatroon

Het onderzoek laat dus zien wat je eigenlijk al weet: een goede nachtrust is belangrijk. Niet alleen omdat een slecht slaappatroon mogelijk glaucoom kan veroorzaken, maar ook andere gezondheidsproblemen, zoals hartklachten, een beroerte, nierziekte, een hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en een depressie. Wil je werken aan je slaappatroon? Hier vind je alles wat je wilt weten over slaap.

Bron | Oogfonds, Healthline, Thuisarts

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden