Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze invloed heeft je menstruatie op je hersenen

Pijnlijke borsten, buikkramp, rugpijn en een onstilbare trek in chocolade: dit soort symptomen herkennen we waarschijnlijk allemaal wel als we ongesteld zijn. Maar wist je al dat je menstruatie ook invloed heeft op je hersenen? We leggen je uit wat je hiervan kunt merken. 

Heb je moeite met concentreren of lijkt je geheugen zo lek als een mandje? Misschien komt het wel door je cyclus.

De invloed van je menstruatie op je hersenen

Ben je tijdens je menstruatie razendsnel afgeleid, lukt het je maar niet om te focussen of voelt het alsof je er in het moment niet helemaal bij bent? Dat zou wel eens brain fog, oftewel hersenmist, kunnen zijn. Dat legt neurowetenschapper Dr. Kristen Willemier aan Mind, Body & Green uit. Dit maakt het lastiger om op te letten, je te concentreren en het kan je verstrooid maken. Die brain fog kan meerdere oorzaken hebben, waaronder ongesteldheid. Dat komt omdat tijdens je menstruatie je oestrogeen- en progesterongehalte laag zijn, en dat oefent zijn invloed uit op je hersenen. Die brain fog kan er vervolgens ook weer toe leiden dat je sneller vermoeid bent of slechter slaapt.

Slecht geheugen

Daarnaast kan een lager oestrogeengehalte tijdens je menstruatie er ook voor zorgen dat je dingen minder goed kunt herinneren. Dat komt omdat oestrogeen invloed heeft op de groei en overlevingskans van nieuwe neuronen in de hippocampus. Dat is het deel van je hersenen dat gaat over het geheugen. Hierdoor kun je niet alleen moeite hebben met dingen herinneren, maar het kan ook je productiviteit beïnvloeden.

Lees ook: Menstruatie door de jaren heen: dit gebeurt er met je cyclus als je ouder wordt

Hoofdpijn

Als laatste heeft je menstruatie invloed op je hersenen in de vorm van hoofdpijn. Dit kan onder andere komen door een lager ijzergehalte door het bloedverlies en door een schommeling in je hormoonspiegel. Hoofdpijn tijdens je menstruatie is daarom een veel voorkomende kwaal. Heb je hier veel last van? Overleg dan met de huisarts of je bijvoorbeeld extra ijzer kunt slikken of andere medicatie tegen de pijn kunt gebruiken. Daarnaast helpt het ook om voldoende water te drinken, zodat je minder kans hebt op hoofdpijnklachten door dehydratatie.

Bron | Marie Claire, Mind Body Green

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden