Een hittegolf kan ons behoorlijk angstig maken. We kunnen zelfs last krijgen van depressieve gevoelens. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze invloed heeft een hittegolf op je mentale gezondheid

We weten dat een hittegolf een uitdaging kan zijn voor ons lichaam. We zijn vaak sneller moe en zweten ons te pletter. Maar niet alleen je lichaam krijgt het zwaar te verduren bij tropische temperaturen. Ook je mentale gezondheid kan een klap krijgen door de hitte. We vertellen je welke mentale gevolgen een hittegolf kan hebben.

Je kunt er namelijk behoorlijk angstig van worden en zelfs last krijgen van depressieve gevoelens.

Mentale gevolgen van een hittegolf

Bij de Boston University of Public Health hebben onderzoekers gekeken naar wat het met ons doet als er extreme hitte optreedt. Nu blijkt dat er op zulke tropische dagen veel meer mensen naar de Spoedeisende Hulp gaan met mentale problemen. Op zulke dagen krijgen mensen eerder te maken met angstige gevoelens, problematisch middelengebruik en extreme stress. Ook zullen onze stemmingen vaker wisselen. Dit kan zich zelfs uiten in een depressie. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je bent: zowel jonge als oudere mensen kunnen door de hitte last krijgen van al deze mentale problemen. En of je een man of een vrouw bent - of iets daartussenin - maakt ook niet uit: we kunnen allemaal evenveel last krijgen van de gevolgen van een hittegolf.

Agressief gedrag door warm weer

Je kunt dus allerlei mentale klachten krijgen, maar dat is nog niet alles. We kunnen door de hitte namelijk ook (nogal) agressief worden. Bij sommige mensen leidt dat zelfs tot geweld. Hoe kan dat eigenlijk? Heel simpel: als het warm is stijgt je lichaamstemperatuur. Daardoor worden chemische processen in je lichaam versneld die bijvoorbeeld hormonen aanmaken. Ook wordt je interne ‘klok’ erdoor beïnvloed. We krijgen het idee dat de tijd sneller gaat. Door de hitte nemen we minder lang de tijd om een beslissing te maken en handelen we vaak impulsief. Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat we met veel minder informatie toch al keuzes maken. Die pakken soms negatief uit. We worden bijvoorbeeld boos op iemand, terwijl ons dat op een koele herfstdag in oktober niet zou overkomen.

Bron | Knack , Welingelichte Kringen

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden