Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze invloed heeft een all-inclusive vakantie op je lever

Geniet jij deze zomer van een vakantie op een all-inclusive resort? Dan doe je er verstandig aan om je alcoholconsumptie toch ietwat te beperken. Want ook al al drink je maar twee glaasjes wijn per dag, het kost je lever vaak drie maanden om van alle alcohol te herstellen!

Veel mensen genieten in de zomer extra vaak van een mooie fles wijn, een cocktail of een lekker glaasje port. Languit ontspannen en vooral genieten, wie wil dat nou niet tijdens de vakantie? Uiteraard is dit niet heel goed voor je lever. Maar hoe slecht is het nou daadwerkelijk?

Twee uur per drankje

Alcohol komt na twintig minuten, via je maag, in je bloedbaan terecht, waarna het gelijkmatig over het hele lichaam wordt verspreid. Vooral je hersenen en lever reageren heftig op drank. Alcohol kan niet in je lichaam worden opgestapeld, dus je lever gaat hard aan de slag om de alcohol om te zetten in een afvalstof. En dat is een behoorlijk tijdrovend proces: gemiddeld duurt dit twee uur per drankje. Wanneer je dus gedurende een avond twee flessen wijn soldaat maakt, kun je je de volgende ochtend beroerd voelen. Je lever is namelijk nog druk aan het werk. Drink je meerdere avonden veel, dan leidt dat tot leverschade.

Artikelen en video’s van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Eén glas te veel

Laten we voorop stellen dat het niet duidelijk te zeggen is, hoeveel je wél kunt drinken om schade aan je lever te voorkomen. “In principe is elke hoeveelheid slecht, hoe klein ook”, zegt professor Wim Laleman, hepatoloog bij het Universitair Ziekenhuis in Leuven. “Alcohol is een substantie die door de World Health Organization (WHO) wordt omschreven als een ’toxine met psyche-actieve kenmerken en dus afhankelijkheid-inducerende eigenschappen'. Zoals het woord ‘toxine’ al doet vermoeden zijn er potentieel ‘toxische’ of schadelijke effecten, niet alleen op de lever, maar op het hele lichaam. Ook onze hersenen, hart, en alvleesklier ondervinden schade van een glas alcohol.”

Maximale dosis

Hoewel het dus niet mogelijk is om een dosis alcohol te drinken zonder schadelijke gevolgen, zijn er wel richtlijnen om de schade, zoveel mogelijk te minimaliseren. Het WHO adviseert maximaal één glas alcohol per dag voor een vrouw, en twee voor een man. “Daarbij wordt er van uitgegaan dat je de alcoholische drank uit het glas drinkt dat er bij hoort. Met andere woorden: als je bier, wijn of sterke drank uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer tien gram alcohol binnen.” Naast een maximale dagdosis, is het bovendien goed om een aantal alcoholvrije dagen in te lassen. En dat kan tijdens een all-inclusive vakantie nog wel eens lastig zijn. Een glaasje alcohol om de dag af te sluiten wordt vaak gezien als gezellig en je hebt er toch al voor betaald.

Leververvetting en levercirrose

Toch kun je het maar beter wel doen. Je lichaam heeft na zo’n all-inclusive namelijk ook een vakantie nodig. “Wanneer excessief drinkgedrag iets is wat alleen tijdens de vakantie plaatsvindt, en men daarna van de alcohol afblijft, zal het gemiddeld drie maanden duren voor de lever weer is hersteld”, zegt Laleman. “Toch blijft het ongezond om veel alcohol te nuttigen, ook als je daarna geen druppel meer drinkt.” Zo kun je na een week zwaar drinken al last krijgen van leververvetting- en ontsteking. Bij aanhoudend overmatig alcoholgebruik ontstaat uiteindelijk levercirrose.

Lees ook

In dít vakantieland krijg je een boete als je plast in de zee

Bron| HLN.be

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden