null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze invloed heeft diabetes (en prediabetes) op je hersenen

Diabetes kan, wanneer het onbehandeld blijft, veel schade toebrengen aan het lichaam. Zo kunnen je ogen verslechteren en je zenuwen beschadigd raken. Bovendien heeft het schadelijke gevolgen voor je brein.

Uit onderzoek blijkt nu dat diabetespatiënten eerder verouderde hersenen krijgen. Deze reactie zou bovendien zelfs al ontstaan bij mensen met een voorstadium van diabetes, prediabetes genoemd.

Minder witte stof bij diabetes

Onze hersenen bestaan uit witte en grijze stof. De grijze stof bestaat uit zenuwcellen. De witte stof is een verbindingsnetwerk met uitlopers van de zenuwcellen. Deze zorgen voor een communicatie tussen de hersendelen. Naarmate we ouder worden, wordt het aantal verbindingen minder en gaat de kwaliteit van dit netwerk achteruit. Onderzoekers van het UMC in Maastricht hebben ontdekt dat dit bij diabetespatiënten sneller verloopt. Diabetespatiënten hebben evenveel hersenverbindingen als een gezond persoon die tien jaar ouder is. Bovendien zijn er al veranderingen zichtbaar bij mensen met een voorstadium van suikerziekte.

Schade bij prediabetes

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert het lichaam al minder goed op insuline. Daardoor heeft het lichaam meer moeite met de verwerking van bloedsuiker. Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar heb je nog geen of weinig klachten. Toch hebben je hersenen al aardig te lijden. Volgens de onderzoekers heeft iemand met prediabetes twee jaar oudere hersenen dan een gezond persoon. "Dat diabetes type 2 schade veroorzaakt aan onder meer kleine bloedvaatjes in het lichaam en hersenweefsel is reeds bekend", zegt hoofdonderzoeker en neurowetenschapper dr. Jaap Jansen. "Maar we krijgen steeds meer aanwijzingen dat die schade zich ook al manifesteert bij prediabetes. Mensen die pas in het voorstadium van diabetes zitten, en dus prediabetes hebben, kunnen de gezondheidsschade nog omkeren. Door gezonder te gaan eten en meer te bewegen kan het krijgen van diabetes mogelijk worden voorkomen."

Lees ook

Zoveel Nederlanders krijgen dagelijks de diagnose diabetes (en dit is de oorzaak)

Linker en rechter hersenhelft

De onderzoekers baseren hun conclusie op een analyse van 2.219 hersenscans, waarvan 510 van diabetespatiënten en 348 van mensen met prediabetes. Bij diabetespatiënten bleken verschillende verbindingen tussen hersengebieden in volume te zijn afgenomen en het netwerk van die verbindingen minder goed georganiseerd. Bij deze mensen was niet alleen het aantal verbindingen in zowel de linker als rechter hersenhelft afgenomen, maar ook de verbindingen tussen de linker- en rechterkant. "Dat houdt in dat de communicatie tussen hersengebieden dus verslechtert", zegt hoofdonderzoeker en neurowetenschapper dr. Jaap Jansen. “Bij mensen met prediabetes was ook een afname waarneembaar, maar dit beperkte zich tot de verbindingen binnen de linker- of rechterhersenhelft.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Maastricht UMC, Diabetesfonds

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden