Margriet logo
Deze invloed heeft de zwaartekracht op hoesten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze invloed heeft de zwaartekracht op hoesten

Wat overdag begint als een kuchje eindigt later op de dag vaak in een flinke hoestbui. Erg vervelend natuurlijk, vooral als je graag wil genieten van je nachtrust. Toch is er een verklaarbare reden voor het flinke hoesten. Het heeft namelijk alles te maken met zwaartekracht.

Hoe dat zit, leggen we je uit.

Waarom hoesten we?

Hoesten kan verschillende redenen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld te maken hebben met een infectie of een ziekte, maar je kunt ook gaan hoesten wanneer je luchtwegen geïrriteerd zijn geraakt. Bijvoorbeeld na het inademen van schadelijke stoffen. Daarnaast kan overtollig neusslijm zorgen voor irritatie aan de luchtwegen. Dit ontstaat vaak wanneer het slijmvlies wordt geprikkeld door een stof waar je allergisch voor bent, wat uiteindelijk kan zorgen voor een hoestbui.

Het verband tussen hoesten en zwaartekracht

Natuurlijk kun je overdag te maken krijgen met een hoestbui door bijvoorbeeld de bovenstaande situaties. Toch lijkt het erop dat hoestbuien ‘s avonds en ‘s nachts erger worden. Volgens wetenschappers heeft dit te maken met de zwaartekracht. Doordat we overdag veel staan of rechtop zitten hoopt slijm zich minder snel op in je luchtwegen. Aan het einde van de dag belanden we vaak liggend op de bank of in bed. Wanneer je slijmvliezen geïrriteerd zijn kan het slijm zich makkelijk gaan ophopen achter in je keel, waardoor je enorm kunt gaan hoesten.

Hoe kun je het hoesten voorkomen?

Wanneer je ‘s avonds en ‘s nachts vaak last hebt van hoestbuien kan dat je (nacht)rust enorm belemmeren. Een tip is om een extra kussen onder je hoofd te leggen. Hierdoor komt je hoofd wat hoger te liggen waardoor het slijm zich moeilijker kan ophopen in je keel.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Het is verstandig om uit te zoeken waardoor je veel last hebt van slijm in je luchtwegen. Misschien ben je allergisch voor huisstofmijt of adem je veel stof in. Wanneer je hooikoorts hebt is het beter om de ramen ‘s nachts gesloten te houden. Op deze manier komen pollen minder snel in je slaapkamer terecht en voorkom je die vervelende hoestbuien.

Bron | Max Vandaag

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden