Déze invloed heeft de overgang op ADHD
Als ADHD hebt dan heb je misschien tijdens je menstruatie wel eens verschil gemerkt in klachten. Zo kun je bijvoorbeeld meer last hebben van hormonale stemmingswisselingen. Ben je inmiddels in de menopauze? Ook dan kun je verschil merken. Dít is namelijk de invloed van de overgang op ADHD.
En kun je hier ook zelf iets tegen doen?
De invloed van de overgang op ADHD
Tijdens de overgang verandert het oestrogeengehalte, het vrouwelijke geslachtshormoon, in je lichaam. Dit kan onder andere je hersenen beïnvloeden, waardoor de hoeveelheid dopamine en serotonine, die een belangrijke rol spelen in hoe je je voelt, lager worden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld meer last krijgen van stemmingswisselingen of kan dit moeilijkheden geven op het gebied van je geheugen. En die afgifte van dopamine en serotonine spelen ook op het gebied van ADHD een belangrijke rol in welke mate je hier last van hebt. Als tijdens de overgang het oestrogeengehalte in je lichaam daalt , kun je hierdoor dus meer symptomen van ADHD ervaren.
ADHD en menstruatie
Ben je nog niet in de overgang, maar merk dat je ADHD-symptomen wisselen? Ook dat heeft met je oestrogeengehalte te maken. Hierdoor kun je een week voordat je ongesteld moet worden extra last hebben van je ADHD en sterke hormonale stemmingsklachten hebben. Hierdoor kun je bijvoorbeeld woedeaanvallen krijgen en compleet uit je slof schieten. Sommige vrouwen kunnen hierdoor ook depressieve klachten ervaren. Psychiater en AD(H)D-expert Sandra Kooij vertelt in een interview met Balans Digitaal dat sommige vrouwen hier zelfs suïcidaal door kunnen worden.
Tijdens de eerste twee weken van je menstruatiecyclus gaat het vaak juist het beste en ervaar je de minste hormonale stemmingswisselingen en ADHD-symptomen. Over het algemeen voelen zwangere vrouwen met ADHD zich heel goed, maar na de bevalling kan de ADHD door een verandering van oestrogeen weer toenemen.
Lees ook: Waarom de diagnose ADHD vooral bij vrouwen vaak zo laat wordt gesteld
Kun je hier zelf iets tegen doen?
AD(H)D-expert Sandra Kooij legt uit dat het oestrogeenspiegel aanvullen door de pil te slikken helpt tegen de hormonale stemmingsklachten. Als je (ernstige) depressieve klachten ervaart, kan antidepressiva in overleg met een arts mogelijk ook een uitkomst bieden. Verder kunnen voldoende slaap en ontspanning, een gezond voedingspatroon, genoeg drinken en dagelijkse lichaamsbeweging de klachten wel verminderen, maar niet volledig voorkomen. Er is daarom onderzoek nodig naar het verband tussen ADHD en hormonale stemmingswisselingen, menstruatie en de overgang om in de toekomst hopelijk echt een oplossing tegen de klachten te vinden.
Bron | ADHDgids volwassenen, Parnassiagroep, Well + Good
Beeld | Getty Images