Via welke weg je als baby te wereld komt, dat maakt nogal wat uit voor je immuunsysteem.  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Déze invloed heeft de manier waarop je wordt geboren op je immuunsysteem

De manier waarop je wordt geboren, via een keizersnede of vaginale bevalling, heeft invloed op hoe je immuunsysteem reageert op vaccins. Dat suggereert Nederlands onderzoek. We spraken erover met een van de onderzoekers: kinderarts Marlies van Houten van het Spaarne Gasthuis.

De manier waarop je bent geboren is belangrijker voor je immuunsysteem dan je misschien zou denken.

De invloed van je geboorte op je immuunsysteem

Wanneer je vaginaal wordt geboren, heb je als baby na het krijgen van kindervaccinaties twee keer zoveel beschermende antistoffen aangemaakt als baby’s die via een keizersnede worden geboren. Antistoffen herkennen een virus in je lichaam en helpen het te bestrijden. Antistoffen zijn dus belangrijk om je te beschermen tegen ziektes en bacteriën.

Hoe kan het dat een vaginale geboorte meer bescherming biedt tegen infecties? Dat komt doordat je in het geboortekanaal voor het eerst goede bacteriën tegenkomt die je kunnen beschermen. Deze bacteriën leven in de vagina van de moeder. “Als baby word je vrijwel steriel geboren, waarna je meteen wordt overweldigd door allemaal bacteriën,” vertelt Van Houten aan Margriet. “Met een keizersnede krijg je deze gezonde bacteriën niet mee, omdat je niet via het geboortekanaal naar buiten komt. Uiteindelijk krijg je die bacteriën wel; na ongeveer zes maanden is dit verschil in je immuunsysteem bijgetrokken. Een halfjaar lijkt weinig, maar is voor een baby een lange periode en maakt zéker wat uit, want dan wordt je hele darmprofiel opgebouwd.”

Onderzoek naar de darmflora van baby’s

In 2012 startte het onderzoek Microbioom Utrecht infant studies bij het Spaarne Gasthuis. Daarbij werd de darmflora van baby’s en de ontwikkeling ervan onder de loep genomen. Je darmflora en je weerstand staan nauw met elkaar in verbinding: je darmflora heeft een grote impact op de gezondheid van je immuunsysteem. “Na de geboorte hebben we monsters afgenomen bij de kinderen en dat bleven we de periode daarna ook nog intensief doen,” vertelt Van Houten over het onderzoek. “Daarbij werd speeksel, huid, wangslijm en ontlasting meegenomen. De eerste resultaten lieten zien dat de manier waarop een kind wordt geboren (door een keizersnede of een vaginale bevalling) invloed heeft op de darmflora.”

Tijdens het onderzoek werd ook gekeken naar de respons op kindervaccins tegen pneumokokken en meningokokken. “Daarbij leek er in elk geval een verband te zijn tussen de manier van geboorte, de darmflora en wat je vaccinatierespons is op pneumokokken en meningokokken.”

Betekent dit dat volwassenen die via een keizersnede zijn geboren sneller ziek worden? Dat is wat voorbarig. “Het is nog lastig te zeggen of je wijze van geboorte ook invloed heeft op je immuunsysteem op latere leeftijd,” vertelt Van Houten. “Een groot aantal van deze kinderen zijn tot hun zesde jaar gevolgd: die uitslagen komen nog. Voor het verloop bij volwassenen is er nog niks bekend.”

Oplossing voor de achterstand

In onderzoek dat internationaal werd uitgevoerd werd gekeken of deze beschermende bacteriën ook op een andere manier snel bij de keizersnede-baby terecht kunnen komen. Er zijn al onderzoeken gedaan waarbij pasgeboren baby’s met een doekje werden ingesmeerd met nuttige bacteriën. Een alternatief kan zijn om baby’s met een keizersnede een extra dosis vaccin te geven. Deze mogelijke oplossingen zijn nog in ontwikkeling: er is verder onderzoek nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden