null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze huidaandoening is mogelijk een voorteken van een allergie

Eczeem is een vervelende veelvoorkomende huidaandoening die vooral bij kinderen veel voorkomt. Toch is er maar weinig bekend over hoe de aandoening ontstaat.

Wel is duidelijk dat er een verband is tussen eczeem en allergieën.

Verband tussen eczeem en allergie

Eczeem is te herkennen als een jeukende, rode uitslag die soms gepaard gaat met een lichte zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes. Deze huidaandoening ontstaat meestal niet door het eten van een bepaald voedingsmiddel, maar de klachten kunnen wel verergeren bij het eten van een voedingsmiddel waar de patiënt allergisch voor is. Bovendien kan eczeem er ook voor zorgen dat met name kinderen een grotere kans lopen een allergie te ontwikkelen.

Beschermlaag

Wanneer je last hebt van eczeem kan de huid geen normale bescherming bieden. Daardoor wordt het vel droog, geïrriteerd en gaat het schilferen. Doordat de huid niet goed is afgesloten, kunnen stoffen en allergenen de huid makkelijker binnendringen waardoor een allergische reactie kan ontstaan. Zo kan een moeder die net een boterham met pindakaas heeft gegeten en vervolgens een baby met eczeem een kus wil geven, al een pinda-allergie bij haar kind opwekken.

Uitzondering: nickel

Eczeem is daarentegen meestal geen reactie op een voedselallergie. Alleen bij een nickel-allergie kan in zeer ernstige gevallen eczeem ontstaan door voeding. Dit mineraal, dat vooral bekend is omdat het gebruikt wordt in sieraden, komt ook in kleine hoeveelheden in voeding voor. Voorbeelden zijn chocolade, peulvruchten, noten en volkorenproducten. Een speciaal dieet is dan noodzakelijk.

Lees ook

Dít zijn de meest voorkomende vormen van eczeem

Gezonde voeding

Afgezien van een nickelvrij dieet bij een nickel-allergie zijn er geen andere voedingspatronen die eczeem kunnen voorkomen. Wel is zeker dat een gezonde voeding bijdraagt aan een gezonde huid. De vitamines en mineralen uit je voeding ondersteunen namelijk de opbouw van een gezonde huid. Wil je je huidconditie optimaal houden? Dan doe je er goed aan om elke dag voldoende groente en fruit, volkorenproducten en een paar zuivelproducten te nuttigen en zo veel mogelijk puur te eten. Daarnaast houd je je huid gehydrateerd door elke dag voldoende water te drinken.

Bron| Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden