null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze hersenactiviteiten worden juist makkelijker naarmate we ouder worden

Het is algemeen bekend dat naarmate we ouder worden, we steeds meer problemen krijgen met ons geheugen. Dit komt doordat er een aantal verbindingen verzwakken en verdwijnen, naarmate we ouder worden. Maar dat wil niet zeggen dat bepaalde hersenactiviteiten niet kunnen verbeteren, naarmate onze leeftijd vordert.

Net als alle andere delen van ons lichaam, krijgen ook de hersenen in de loop der jaren te maken met achteruitgang. Toch zijn er ook bepaalde hersenactiviteiten die juist makkelijker worden op oudere leeftijd. We zochten de belangrijkste voor je op:

Het oudere brein kan beter relativeren

Eén van de vele voordelen van ouder worden, is dat we in de loop der tijd veel levenservaring hebben opgedaan. En al die verworven kennis komt op latere leeftijd goed van pas. “Dat zorgt ervoor dat we dingen makkelijker in een context kunnen plaatsen en dat we makkelijker kunnen relativeren”, zegt neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. Dat zorgt ervoor dat we ons minder druk maken over dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. En daardoor voelen we ons een stuk relaxter.

Makkelijker om beslissingen te nemen

Amerikaanse wetenschappers hebben daarnaast ontdekt dat ouderen veel selectiever zijn in het opnemen van nieuwe informatie. Doordat ze alleen maar nuttige informatie opslaan, zijn ze in staat om (rationelere) beslissingen te nemen. “Stel, een ouder en een jonger iemand betalen allebei twaalf dollar voor een film en hebben beiden na twintig minuten door dat zij de film helemaal niets vinden.”, vertelt neuroloog Dr. Gregory Samanez-Larkin, van de Vanderbilt Universiteit in Nashville. “Zij staan dan voor een dilemma: blijven zitten, of weglopen? De oudere bezoeker zal veel eerder geneigd zijn om weg te lopen, omdat hij of zij zich beseft dat je er niets mee opschiet om te blijven zitten. De jongere persoon zal waarschijnlijk blijven zitten, omdat hij of zij nu eenmaal twaalf dollar heeft betaald.”

De hersenen worden beter in hoofdrekenen

De levenservaring in het bovengenoemde voorbeeld zorgt bovendien niet alleen voor het maken van betere beslissingen, het zorgt er ook voor dat we beter kunnen hoofdrekenen. Ons brein is in de loop der jaren namelijk steeds uitgedaagd om een kosten-baten-analyse te maken. Uit onderzoek van de befaamde Harvard Universiteit is gebleken dat ouderen door die levenservaring beter in staat zijn om hoofdberekeningen te maken dan jongeren.

Lees ook

Déze vorm van sport is (extra) goed voor je hersenen

Bron| Omroep Max

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden