null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze groepen kwetsbaren krijgen toch voorrang bij vaccinatie met AstraZeneca

Mensen met zware obesitas, het syndroom van Down of een neurologische aandoening die de ademhaling bemoeilijkt, krijgen toch al eerder een prik tegen corona dan verwacht. Deze groepen met kwetsbaren zullen met voorrang in aanmerking komen voor een coronavaccinatie met het middel van AstraZeneca.

Dat heeft het kabinet besloten na overleg met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LVH) huisartsen. Ook de Gezondheidsraad had al eerder geadviseerd om één van deze groepen te vaccineren.

Eerder aan de beurt

Afgelopen week werd al bekend dat zestigplussers eerder dan verwacht aan de beurt komen voor een coronavaccinatie. Ook voor hen worden namelijk de prikken van AstraZeneca ingezet. Nu blijken ook diverse groepen kwetsbaren eerder aan de beurt te zijn voor een prik. Zij worden tegelijk met de 63- en 64-jarigen gevaccineerd door de huisartsen in de eerste vaccinatieronde. Het gaat dan om mensen met tussen de 18 en 64 jaar oud die morbide obesitas hebben (een BMI boven de 40), waarvan er zo’n 100.000 zijn in Nederland. Ook thuiswonende mensen met het syndroom van Down van 19 jaar of ouder en mensen met een neurologische aandoeningen die de ademhaling beïnvloedt, zijn dan aan de beurt.

Per regio

Niet iedereen komt tegelijk aan de beurt; de vaccins worden per regio verspreid. Huisartsen kunnen binnenkort beginnen met het bestellen van de vaccins. Daarbij zal begonnen worden in de regio Zeeland, liet een woordvoerder van het Ministerie voor Volksgezondheid weten aan NOS. Daarna zijn Noord-Brabant en Limburg aan de beurt. Hoe de verdeling vervolgens verloopt, is nog niet precies bekend.

Meer groepen voorrang?

Er zijn nog een aantal andere groepen kwetsbaren die volgens de Gezondheidsraad voorrang zouden moeten krijgen voor een coronavaccinatie. Denk daarbij aan mensen met andere ernstige ziektes, waaronder ernstig nierfalen of primaire immuundeficiëntie, of mensen die een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben ondergaan. Deze groepen zouden wat de Gezondheidsraad betreft tegelijk met de 70-jarigen gevaccineerd moeten worden met een mRNA vaccin, omdat dit bij deze specifieke aandoeningen beter werkt. Dat zijn dus de prikken van Moderna of Pfizer.

Coronaminister De Jonge heeft aangegeven zo spoedig mogelijk terug te komen op dit advies. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij wel dat alle beschikbare vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer voor de komende tijd toebedeeld zijn. De Jonge denkt dat de meest kwetsbare mensen “op de drempel van de lente" zijn gevaccineerd in Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Nederlands Huisartsen Genootschap

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 08 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen, dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden