Déze groepen kunnen nu een vaccinatie voor het apenpokkenvirus halen
GGD regio’s Amsterdam en Den Haag beginnen maandag met het vaccineren van risicogroepen voor het apenpokkenvirus. 32.000 Nederlanders komen in aanmerking voor deze eerste prikken. Na twee inentingen ben je goed beschermd. Déze groepen komen in aanmerking voor de eerste vaccinatieronde.
Tot nu toe zijn er in Nederland 712 mensen al besmet geraakt met het apenpokkenvirus. In de afgelopen week zijn de meeste mensen besmettingen genoteerd, sinds de apenpokken in april in Nederland werden vastgesteld: er kwamen 163 geïnfecteerde personen bij.
Risicogroepen krijgen vaccinatie voor het apenpokkenvirus
Het zijn tot nu toe vooral mannen die intiem zijn geweest met andere mannen, die het apenpokkenvirus oplopen. Het gaat daarbij om personen die veel wisselende seksuele contacten hebben. Je kunt het oplopen tijdens seks, maar dat hoeft niet. Het is geen soa, maar wordt overgedragen bij huid-op-huid contact. Je kunt het dus ook krijgen als je met elkaar gaat knuffelen. Personen die een hoog risico hebben om besmet te raken, kunnen vanaf maandag terecht bij de GGD voor een prik tegen de apenpokken. Dat werd donderdag al aangekondigd door minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.
Niet alleen mannen die intiem zijn met mannen vallen onder de risicogroep. Ook transgender personen die hiv-positief zijn en mensen die prEP nemen - een preventief middel tegen aids - zijn vanaf maandag aan de beurt om gevaccineerd te worden. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor stigmatisering van apenpokken. Er is namelijk geen sprake van een ‘homoziekte’ zoals sommige sociale media het noemen. Het heeft dus niks te maken met op wie je valt of met wie je intiem bent: we kunnen het virus allemaal krijgen. Als je huid-op-huid contact hebt met iemand die besmet is met de apenpokken, loopt iedereen risico.
De symptomen van het apenpokkenvirus
Er zijn verschillende symptomen waaraan je het apenpokkenvirus kunt herkennen. Als je besmet bent, krijg je last van flinke koorts, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Na één tot drie dagen ontstaat er uitslag, in de meeste gevallen in het gezicht of rondom de schaamstreek. Dit zijn eerst rode vlekken. Later ontstaan blaasjes. Deze drogen na verloop van tijd in, waarna korsten overblijven. Deze vallen over het algemeen na twee tot drie weken van de huid af.
Bron | AD