null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze grieptest kan je al binnen 20 minuten vertellen of je ziek bent

Ben je flink verkouden, of heb je de griep te pakken? De symptomen kunnen erg op elkaar lijken. Er is nu een grieptest die je binnen twintig minuten uitsluitsel kan geven.

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds kort een nieuwe test beschikbaar, waarmee ze in korte tijd kunnen vaststellen of een patiënt besmet is met het influenzavirus. Dit virus is in de volksmond vooral bekend als de griep.

Eerste hulp

De griep veroorzaakt vaak symptomen als hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en keelpijn. En die kunnen flink vervelend zijn. Vooral mensen met een zwakke weerstand, zoals ouderen en kinderen, melden zich vanwege die plotselinge hevigheid nogal eens bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis.

Tot voor kort moesten de patiënten daar lang in een afgesloten ruimte wachten tot de juiste diagnose kon worden gesteld. Maar sinds kort kan al binnen twintig minuten uitsluitsel worden gegeven.

Keelslijm testen

Het influenzavirus zorgt elke winter weer voor een hoop nieuwe patiënten. Ziekenhuizen proberen daarom steeds beter op de patiëntenstroom in te spelen. “Omdat de griep ieder jaar terugkomt, kun je als ziekenhuis je er goed op voorbereiden”, zegt microbioloog Sylvia Debast.

De nieuwe test bestaat uit een wattenstaafje waarmee een beetje keelslijm bij de patiënt wordt afgenomen. Het wattenstaafje wordt vervolgens in een speciaal apparaatje geplaatst, die binnen twintig minuten kan vertellen of er sprake is van het influenzavirus. De nieuwe test scheelt enorm veel tijd en daardoor kan het er aan bijdragen dat er niet nog meer mensen met het virus besmet raken.

Snelle grieptest

Voorheen werd een test gedaan in het laboratorium. Dat zorgde ervoor dat het soms één of twee dagen duurde voor de uitslag bekend werd. "Met de nieuwe sneltest kunnen we 24/7 werken en hebben we snel duidelijkheid", zegt internist acute geneeskunde Patricia Stassen van het UMC in Maastricht.

"We kunnen meteen de juiste zorg bieden, waardoor een ziekenhuisbed niet langer dan noodzakelijk bezet wordt gehouden. Dat is prettiger voor de patiënt en zorgt voor een efficiëntere doorstroom."

Griepje of niet?

Wanneer uit de test blijkt dat iemand daadwerkelijk griep heeft, krijgt de patiënt eventueel medicatie mee en kan hij of zij vervolgens weer snel terug naar huis. Is de test negatief, dan kan een eventueel vervolgonderzoek sneller worden opgestart.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Maastricht UMC, Isala

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden