null Beeld

Deze gezondheids-apps móét je hebben

In sommige gevallen is het erg handig om voor advies een virtuele assistent bij je te hebben. Daarom: een paar gezondheids-apps die je écht moet downloaden.

Eerste hulp bij ongelukken

Een app voor eerste hulp bij ongelukken kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De EHBO-app van het Rode Kruis kan uitkomst bieden. Je vindt er duidelijke instructies over hoe letsel te herkennen, te behandelen en hoe te alarmeren.

Ook handig is de Reanimatie-app van de Hartstichting: deze app geeft bliksemsnel een overzicht van de volgorde en uitvoering van reanimatiebehandelingen. Daarbij lokaliseert de app de dichtstbijzijnde AED en geeft stapsgewijze instructie over hoe deze te gebruiken.

Noodsituatie? Sla alarm via de app Nationale SOS ALARM -> 112. Geregistreerde hulpverleners die in de buurt zijn, krijgen een seintje dat hun hulp is geboden. Eenmaal ter plaatse kunnen zij als eerste hulp bieden tijdens de aanrijtijden van de officiële hulpdiensten. Zo gaan er geen kostbare minuten verloren. Deze video demonstreert hoe het werkt:

Wat is dat voor raar vlekje?

Er zijn apps die je helpen huidkwalen te herkennen, zoals het Engelse Dermomap (niet gratis). Dat is niet altijd eenvoudig, omdat veel huidkwalen gelijksoortige verschijnselen hebben. Toch kun je door het invoeren van een foto en gegevens over kleur, omvang, vorm, plaats, jeuk en bijkomende klachten al een heel eind komen.

De app Huidmonitor van stichting Melanoom helpt je huidkanker vroegtijdig opsporen. De app maakt foto’s met de camera van de iPhone en beoordeelt de beelden als al dan niet verdacht. De volgende stap is het delen van de foto’s met de dermatoloog.

De diagnostische huidapp Skinvision (niet gratis) kan onnatuurlijke groei van moedervlekken bepalen. Als je een foto maakt, analyseert de app deze direct. Je kunt de foto vervolgens archiveren of delen met een dokter.

Gebeten door een teek?

Een beet van een teek kan vervelende gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme. De Teek-app helpt je bij het herkennen van een tekenbeet. Een instructiefilmpje toont hoe je de teek kunt verwijderen. En je kunt de tekenbeet meteen ook landelijk melden. Verder is er achtergrondinformatie en informatie over preventieve maatregelen.

Over slapen en snurken

Last van slaapproblemen? Dan is de app Slaap lekker van VGZ handig. Het brengt slaapproblemen in kaart, geeft bruikbare adviezen en deelt desgewenst je ervaringen met anderen via sociale media.

Voor gezonde voeding en gewicht

Er zijn veel verschillende apps op het gebied van gezonde voeding en gewicht, misschien wel zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De apps van het Voedingscentrum geven je in elk geval betrouwbare adviezen. Zo geeftde app Mijn Eetmeter persoonlijke voedingsadviezen, Balansdag recepten voor een dagje minderen en Etikettenwijzer uitleg over de betekenis van een E-nummer of keurmerk. In dit overzicht lees je precies waar je welke app voor gebruikt.

Meer fijne apps?

5x fijne yoga-apps

Vijf fijne vakantieapps

undefined

Meer handige gezondheidsapps?

Een aantal van deze app-tips komen uit het boek Gezondheidsapps voor phone en tablet van Ulco Schuurmans, dat onder andere te koop is bij bol.com voor € 16,95.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden