null Beeld

Déze gezonde hobby maakt volgens onderzoekers gelukkiger dan geld

Dat je met sporten stofjes aanmaakt waardoor je je gelukkig voelt, wisten we natuurlijk al. Maar onderzoekers van de Universiteit van Yale en Oxford hebben nu ontdekt dat het zelfs gelukkiger maakt dan een goedgevulde bankrekening.

De wetenschappers baseren deze conclusie op een analyse uit de gegevens van meer dan 1,2 miljoen Amerikanen.

Stress of emotionele momenten

Alle deelnemers moesten vragen beantwoorden over hun inkomen, fysieke dagelijkse activiteiten, lichaamsbeweging en mentale status van de afgelopen dertig dagen. Zo moesten de deelnemers bijvoorbeeld aangegeven hoeveel ze hadden bewogen en hoeveel stress of emotionele momenten ze in een maand hadden gehad.

Groot inkomensverschil

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die regelmatig aan sport deden over een jaar gezien gelukkiger waren. Zij telden slechts achttien depressieve dagen. Deelnemers die niet aan sport deden, hadden er gemiddeld 35. Wanneer werd gekeken naar inkomen, voelden sporters zich nog steeds gelukkiger dan niet-sporters. Pas bij een inkomensverschil van 25.000 dollar meer per jaar voelden beide groepen zich even blij. Met andere woorden: je zou als niet-sporter veel meer moeten verdienen om hetzelfde geluksverhogende effect als bij sport te krijgen.

Sport met mate

Dat wil overigens niet zeggen dat je nu elke dag drie uur naar de sportschool moet gaan als je niet lekker in je vel zit. Volgens de onderzoekers heeft te veel sporten namelijk een averechts effect. Uit de studie bleek dat fysieke activiteit alleen bijdraagt aan een beter geestelijk welzijn als je niet overdrijft. Deelnemers die langer dan drie uur per dag aan sport deden, voelden zich namelijk vaker depressief dan de deelnemers die nooit aan lichaamsbeweging deden.

Teamsport

Volgens de studie zijn drie tot vijf trainingssessies, die elk 30 tot 60 minuten duren, ideaal per week. Het gelukkigst waren deelnemers die regelmatig aan teamsport deden. Maar ook solo-sporten zoals fietsen, aerobics en fitness scoorden hoog op de geluksladder.

Lees ook

Dit is hoe je moet sporten als je wilt afvallen

Bron| Business Insider

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden