Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze ‘gezonde’ drankensoort is net zo slecht voor je als frisdrank

Verkies je een jus d’orange boven een cola omdat je denkt dat dat gezonder is? Dan heb je het mis! Amerikaanse onderzoekers van de Emory en Cornell Universiteit ontdekten dat vruchtensappen net zo slecht zijn voor je gezondheid als frisdranken.

Sterker nog, wie regelmatig een vruchtensapje drinkt, loopt meer risico om vroegtijdig te overlijden dan mensen die vaker een glas frisdrank nemen. De onderzoekers ontdekten dat een buitensporige consumptie van frisdrank het risico op vroegtijdig overlijden met elf procent verhoogt. Overmatige consumptie van vruchtensap verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden met 24 procent.

Grootschalig onderzoek

Het is de eerste keer dat onderzoekers honderd procent natuurlijke vruchtensappen vergeleken met suikerhoudende dranken zoals cola en limonade. De wetenschappers analyseerden hiervoor de gegevens van 13.440 mensen die zes jaar lang vragenlijsten hebben ingevuld over hun eet- en drinkgewoontes. Gedurende de testperiode overleden er duizend deelnemers door verschillende aandoeningen. “Uit de analyse blijkt dat vooral suikerhoudende dranken hieraan bijdragen,” stellen de onderzoekers. “Dit geldt voor zowel frisdrank als natuurlijke vruchtensappen.”

Zelfde effect

Hoewel de suiker aan frisdrank worden toegevoegd en de suiker in honderd procent vruchtensap van nature in het product voorkomt, worden beide suikersoorten door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ook het aantal goede voedingsstoffen in de vruchtensappen kunnen dit effect volgens de onderzoekers niet opheffen. “Vruchtensappen kunnen zorgen voor vitamines en zelfs voor wat vezels, maar daarnaast is er weinig gezondheidsvoordeel: de hoeveelheid gezonde stoffen in sappen is te laag om echt te effect te hebben op onze algemene gezondheid,” aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers leidt een hoge suikerinname tot een grotere kans op obesitas, wat het risico op een vroegtijdig overlijden ernstig vergroot. Daarnaast kan een hoge suikerinname leiden tot insulineresidentie.

Drink met mate

Kun je niet zonder je verse jus in de ochtend? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Volgens de onderzoekers is er geen risico wanneer je je sapconsumptie beperkt tot eenmaal daags een glas van 150 ml vruchtensap.

Lees meer

Is honing gezonder dan suiker of niet?

Bron| Daily Mail

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden