null Beeld

Deze gewoonte zorgt ervoor dat je huid heel snel veroudert

Dat alcohol niet goed is voor je gezondheid, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat het ook niet goed is voor je huid? Alcohol kan het verouderingsproces van je huid namelijk flink versnellen.

Naarmate je ouder wordt, breekt je lichaam alcohol minder snel af, zo vertelt Elizabeth Trattner, acupuncturiste en diëtiste, aan de The Huffington Post. En hoe langer alcohol in je systeem blijft, hoe meer het zich opbouwt in je bloedbaan, wat de schadelijke effecten vergroot.

Huidveroudering

Drankjes met alcohol erin zijn een diureticum. Dat is een moeilijk woord voor substanties die je lichaam stimuleren extra urine aan te maken. Dáárom moet je dus zo vaak naar de wc wanneer je een aantal drankjes op hebt! Als gevolg droogt je lichaam sneller uit, wat niet alleen ongezond is, maar ook slecht voor je huid. Zelfs een avondje flink drinken kan je huid daarom al dusdanig uitdrogen dat rimpels en fijne lijntjes tijdelijk meer zichtbaar zijn, zo vertelt cosmetisch arts Carol Ann Goodman.

Onomkeerbare schade

Als je regelmatig veel drinkt, kan dat leiden tot onomkeerbare schade aan je huid. "Bloedvaatjes worden zichtbaarder als je regelmatig veel drinkt, waardoor je huid roder wordt. Op langere termijn kunnen de bloedvaten en aderen springen, wat dan weer zorgt voor duidelijke rode en paarse aderen, vooral op je wangen en neus." Als je dat wilt voorkomen, is het belangrijk om je drankgebruik zo veel mogelijk te beperken. Mocht je toch alcohol willen drinken, dan is het belangrijk om er zo veel mogelijk water bij te drinken. Dat gaat uitdroging tegen, waardoor je huid er beter uitziet de volgende dag.

Andere huidaandoeningen

Alcohol zorgt er daarnaast ook voor dat je wallen meer zichtbaar zijn. Daarnaast brengt drank bacteriën en andere microben in je lichaam in de war, waardoor huidaandoeningen zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis verergeren.

Nachtrust

Hoe slechter je slaapt, hoe ongezonder je eruit ziet. En ouder bovendien, want door een gebrek aan slaap worden fijne lijntjes zichtbaar, de elasticiteit van je huid neemt af en je huid wordt droger en doffer. Dat heeft vooral te maken met het stresshormoon cortisol, dat extra wordt aangemaakt bij slaapgebrek. En laat alcohol nu net de kwaliteit van je nachtrust verminderen.

Wijn of sterk?

Toch zit er ook verschil tussen het effect van verschillende soorten alcohol. Alle drankjes waar te veel suiker in zit, zoals zoete wijnen en cocktails, kun je beter vermijden. Wanneer je toch graag iets wil drinken, kun je het beste voor een rode wijn kiezen. Rode wijn bevat namelijk veel antioxidanten die goed zijn voor je huid, wanneer het met mate gedronken wordt. Bij sterke dranken kun je het beste kiezen voor doorzichtige opties als tequila en wodka, omdat deze de minste toegevoegde ingrediënten hebben.

Bron | The Huffington Post , Real Simple

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Erandi Godinez
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden