Margriet logo
A mature woman wakes up and stretches in early morning light Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze gewoonte kan een voorteken zijn van dementie en parkinson

Krijg jij weleens van je partner te horen dat je hardop aan het dromen was? Geen nood. Uit onderzoek blijkt dat 66 procent van de bevolking weleens in zijn slaap praat. In de meeste gevallen is het een onschuldige gewoonte. Maar de leeftijd waarop je voor het eerst in je slaap praat, kan wel iets vervelends betekenen.

Omdat praten in je slaap geen officiële aandoening is, is er maar weinig onderzoek naar gedaan. Toch stelt slaapspecialist Rafael Pelayo, van het Sleep Medicine Center van Stanford Health, dat praten in je slaap wel degelijk een symptoom kan zijn van andere aandoeningen.

Praten in je slaap

Als je je hele leven in je slaap hebt gepraat, is er geen reden tot paniek. De gewoonte komt vooral bij basisschoolkinderen veel voor. Maar liefst vijftig procent van hen praat regelmatig in zijn slaap. Toch komen de meeste mensen er pas achter dat ze in hun slaap praten wanneer ze hun eerste bedpartner krijgen. Ook dan is er nog steeds niks om je zorgen over te maken

Nieuwe gewoonte

Maar wanneer je nooit in je slaap hebt gepraat, en rond je vijftigste ineens wel hardop begint te dromen, kan het een teken aan de wand zijn. “Op deze leeftijd kan een plotselinge nieuwe gewoonte als praten in je slaap erop wijzen dat er iets mis gaat in de hersenen”, stelt Pelayo. "Mogelijk is het een voorteken van dementie of parkinson. Het kan verstandig zijn om jezelf op die aandoeningen te laten onderzoeken.”

Angst, stress of depressie

Overigens is dit volgens James Rowley, hoofd van de afdeling slaapgeneeskunde in het Detroit Medical Center, niet altijd de oorzaak. Praten in je slaap kan volgens hem namelijk ook worden veroorzaakt door stress, angst en depressie. “Als deze gewoonte gepaard gaat met angstige dromen, terugkerende nachtmerries, snurken of slaapapneu kan het raadzaam zijn om de klachten met een arts te bespreken. In sommige gevallen kan een slaaponderzoek worden voorgesteld om te controleren of iemand last heeft van een slaapstoornis. Maar in verreweg de meeste gevallen is praten in je slaap volkomen onschuldig en betekenisloos.”

Bron | Huffington Post

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden