null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze gevolgen zou het hebben als het Janssen-vaccin helemaal wegvalt

De eerste 80.000 doses van het in Nederland ontwikkelde Janssen-vaccin werden maandag geleverd, maar die liggen tot nu toe nog in de opslag. Uit voorzorg is het gebruik van deze prik tijdelijk on hold gezet, door zeldzame bijwerkingen in de Verenigde Staten. Welke gevolgen zou het voor Nederland hebben als het Janssen-vaccin helemaal wegvalt?

Nu het AstraZeneca-vaccin alleen bij zestigplussers ingezet kan worden, zou het een flinke puzzel opleveren als ook de prik van Janssen niet geschikt is om zestigminners mee te vaccineren tegen het coronavirus.

Zeldzame bijwerking van Janssen-vaccin

Dinsdag pauzeerde Johnson & Johnson – het moederbedrijf van Janssen – in overleg met het EMA de uitrol van het vaccin in Europa, nadat er in de Verenigde staten zes meldingen werden gemaakt van een zeer zeldzame, ernstige vorm van trombose. De Verenigde Staten is nu het enige land waar dit middel al gebruikt werd; er zijn daar al bijna 7 miljoen prikken gezet.

Het gaat dus om een zeer klein aantal mensen dat deze bijwerking gehad heeft: één melding per 1,17 miljoen gevaccineerden. Ook is er nog geen link tussen het Jassen-vaccin en de bijwerking gelegd, maar dit wordt momenteel onderzocht. Tot die tijd roept de farmaceut op om het vaccin (nog) niet te gebruiken, wat Nederland dus ook niet doet.

‘Een probleem’ zonder prikken van Janssen

Maar wat betekent dat voor Nederland? Deze week nog niet zo heel veel, blijkt als je kijkt naar het vaccinatiedashboard. Deze week stonden er 25 prikken op de planning met het vaccin van Janssen. Maar als het nog lang duurt voor vaccinaties met dit middel starten, zal het meer gevolgen hebben: aan het einde van april zouden meer dan 62.000 prikken gezet moeten zijn.

Demissionair minister De Jonge gaf woensdag aan dat Nederland “een probleem” zou hebben als het Janssen-vaccin helemaal wegvalt; dat zou grote gevolgen hebben. Nederland verwacht namelijk zo’n 11,3 miljoen doses van het Janssen-vaccin, wat – omdat er maar één prik nodig is – voldoende is om ook daadwerkelijk dat aantal mensen te vaccineren. De Jonge zegt dat het de puzzel wie wanneer welke prik krijgt ingewikkelder zou maken, vooral nu het AstraZeneca-vaccin alleen voor mensen boven de zestig gebruikt wordt.

Gevolgen als Janssen-vaccin wegvalt

Krijgt niemand meer de prik van Janssen? Dan zou dat volgens Hugo de Jonge lijden tot een vertraging van zes weken op het totale vaccinatieprogramma. Maar zo ver is het nog lang niet: de coronaminister gaat er niet vanuit dat het Janssen-vaccin helemaal wegvalt en deze gevolgen dus waarheid zouden worden. Hij gaat uit van hooguit een doelgroepbeperking.

"Laten we niet hyperventilerend in de kroonluchter hangen. Eerst de feiten en transparant zijn", zei De Jonge daar woensdag over tegen de NOS. Hoe het precies zal lopen, is nu nog niet bekend. Volgende week delen het EMA en ook moederbedrijf Johnson & Johnson hun bevindingen over het Janssen-vaccin en weten we dus of deze wegvalt, met alle gevolgen van dien.

Pfizer levert sneller

Maar er is ook een lichtpuntje op het gebied van vaccins. De EU krijgt al in het tweede kwartaal van 2021 namelijk vijftig miljoen extra doses van het coronavaccin van BioNTech en Pfizer. Die vaccins worden verdeeld volgens een standaard formule naar hoeveelheid inwoners van een land. In dit geval betekent dat, dat Nederland 1,95 miljoen doses van de Pfizer-prik eerder krijgt dan verwacht werd. Daarmee kunnen zo’n 975.000 mensen gevaccineerd worden tegen het coronavirus.

Bron | NU.nl, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden