null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze gevolgen heeft te veel zout eten voor je gezondheid

Himalayazout, keukenzout, zeezout: het is niet weg te denken uit onze keuken. Maar we weten ook wel dat zout eigenlijk helemaal niet zo gezond voor ons is. Welke gevolgen heeft het eten van te veel zout eigenlijk precies voor onze gezondheid?

Gemiddeld eten we 9 gram zout per dag, terwijl de Gezondheidsraad aanraadt niet meer dan 6 gram per dag te eten. Bij meer dan dat kan het zout vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid.

Natrium

Wanneer we het hebben over de gevolgen van zout op onze gezondheid, zijn die eigenlijk vooral te wijten aan de stof natrium. “Keukenzout bestaat grotendeels uit natriumchloride, waarvan 40 procent uit natrium en 60 procent uit chloride”, vertelt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research, tegen AD. Andere soorten zout zijn overigens niet gezonder, legt ze uit. We hebben wat natrium nodig in ons lichaam, omdat het essentieel is voor een goede vochtbalans. Zeer belangrijk, want ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit bloed. Maar dat beetje wat we nodig hebben, is véél minder dan wat de gemiddelde Nederlander consumeert.

Regelsysteem in het lichaam

Professor Geleijnse legt uit dat we een bijzonder ingewikkeld regelsysteem hebben in ons lichaam, dat ervoor zorgt dat water en zout op de goede manier ons lichaam in- en weer uitgaan. “Natrium houdt vocht vast, terwijl kalium - een ander mineraal dat je onder andere binnenkrijgt door groenten en fruit - ervoor zorgt dat je meer water kwijtraakt.” Dat systeem is onder andere heel belangrijk voor je bloeddruk, legt ze uit.

Lees ook:

Deze zeven signalen waarschuwen je dat je te veel zout eet

Gevolgen te veel zout voor je gezondheid

Als je heel veel zout en dus natrium binnenkrijgt, heb je niet voldoende kalium in je lichaam wat daar tegenover staat. Het gevolg? Dat je vocht vasthoudt. Dat is niet alleen vervelend, maar vocht vasthouden door zout heeft ook gevolgen voor je gezondheid. De druk op je bloedvaten neemt namelijk aanzienlijk toe bij te veel zout. Dat komt omdat je hart harder moet werken om het bloed in je lichaam rond te pompen, daardoor gaat je bloeddruk omhoog.

Te hoge bloeddruk

“Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van een hartaanval of een beroerte. Dit is een sluipend proces, want je bloeddruk gaat tijdens het leven maar met kleine stapjes omhoog: je merkt het niet echt”, zegt Geleijnse. Pas op latere leeftijd wordt pas echt duidelijk hoe groot de problemen zijn. Minder zout, en dus minder natrium eten, kan helpen die bloeddruk weer omlaag te krijgen. “Het is ook goed om daarbij extra kalium te eten.”

Nieren draaien overuren

Maar dat zijn niet de enige gevolgen die het eten van te veel zout heeft voor je gezondheid. Een overdosis natrium kan ook zorgen voor nierschade. Het zijn namelijk die organen die al dat zout wat je eet moeten verwerken, en ervoor zorgen dat je het natrium uiteindelijk weer uit zult plassen. Daardoor draaien de nieren overuren, vertelt Geleijnse.De filters van de nieren raken daardoor beschadigd, en dat heeft weer gevolgen. “Ook dat zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten”, zegt ze.

Minder zout eten

Het credo? Minder zout eten dus. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want driekwart van het zout dat je binnenkrijgt, zit al verwerkt in eten dat je koopt. Brood, kaas, vleeswaren, snacks en pakjes of zakjes: ze bevatten allemaal te veel zout. Geleijnse tipt daarom om zo veel mogelijk zelf te koken, met verse ingrediënten. “En als je dan zout wilt toevoegen, doe dat dan liever aan tafel en niet tijdens het koken. Aan tafel heb je namelijk meer zicht op hoeveel je toevoegt.” Hier lees je meer tips voor het minderen met zout.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 09 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een interview met actrice Johanna ter Steege, de lekkerste recepten voor maaltijdsoepen, Joke’s kinderen worden doof en blind, een dossier over rituelen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden