null Beeld

Déze gevolgen heeft de zomertijd voor je gezondheid

Vannacht gaat de zomertijd weer in, en zoals elk jaar moet jij nu ook vást weer checken of dat nou betekent dat de klok een uur voor- of juist achteruit gaat. De klok gaat een uur vooruit, dus je kunt vannacht helaas een uurtje korter slapen. Welke gevolgen heeft die zomertijd eigenlijk voor je gezondheid?

Niet alleen je huisdieren en kinderen hebben last van dat missende uurtje slaap, ook je lichaam is er niet blij mee.

Lichaam in de war

Ons lichaam gaat gedurende de dag verschillende fases door die veroorzaakt worden door onze biologische klok. Die zorgt ervoor dat je ’s avonds moe wordt, bijvoorbeeld. En dat je 's ochtends weer de juiste stofjes aanmaakt om natuurlijk wakker te worden. Ons lichaam past zich onder andere aan op de tijden waarop het licht en donker wordt, dus op het dag- en nachtritme van de aarde. Als de klok dan plotseling een uur verschoven wordt, raakt je lijf in de war. Zo’n verschuiving van dat ritme door de zomertijd kan flink wat gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Lees ook:

Zó voorkom je dat je slaapritme ontregeld raakt door de zomertijd

Cortisol

Normaal gesproken krijgt je lichaam ’s ochtends namelijk een seintje dat het tijd is om op te staan: een piek van het stresshormoon cortisol. Door de verschuiving van licht en donker is je lichaam in de war, en maak je niet snel genoeg cortisol aan. Daardoor is je bloeddruk ’s ochtends nog laag en je ademhaling en hartslag nog niet snel genoeg. Dat kan ervoor zorgen dat je minder alert bent, je moe voelt of dat je stemmingswisselingen krijgt. Voor je lichaam voelt het alsof je in plaats van in de ochtend, midden in de nacht je bed uit moet komen. Een beetje zoals een jetlag, maar dan zonder die verre zonvakantie helaas.

Hart- en vaatziekten

Als je biologische klok niet meewerkt, slaap je misschien slecht van de switch naar zomertijd, waardoor je het hierboven genoemde cortisol meer aanmaakt. Hierdoor word je minder gevoelig voor insuline, wat je weer nodig hebt om glucose in je bloed naar cellen te vervoeren. Als dat niet gebeurt dan blijft die glucose achter in je bloedbaan. En als dat lang aanhoudt, kun je diabetes ontwikkelen. Heb je diabetes, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek. En opvallend genoeg blijkt uit een onderzoek van de University of Michigan dat de maandag na de ingang van de zomertijd er bijna een kwart meer hartaanvallen zijn. Dat klinkt misschien heel eng, maar de kans op een hartaanval blijft gelukkig nog altijd heel klein. Ook kunnen je hormonen een beetje ontregeld raken. Dus helemaal niet zo gek als je morgen een beetje cranky bent.

Geen zorgen

Nou zal de zomertijd bij de meeste mensen dus gewoon even voelen als een soort jetlag, die na een paar nachtjes slapen weer over is. Ga er maar vanuit dat jij je straks weer zo fit als een hoentje voelt. Blijf je slaapproblemen hebben, dan is er misschien iets anders aan de hand waar je hulp voor kunt krijgen van je huisarts. Maar bovenstaande informatie is wel een belangrijke reden waarom Nederland hoogstwaarschijnlijk nooit de zomertijd permanent aan zal houden.

Bron | Quest, RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je de lekkerste recepten en leukste DIY's voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina's puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden