null Beeld

Deze geneesmiddelen moet je volgens een apotheker áltijd in huis hebben

We rennen niet altijd voor elk klein kwaaltje meteen naar de dokter. Een sneetje lossen we op met een pleister en bij hoofdpijn nemen we wel een pijnstiller. Welke geneesmiddelen zouden we eigenlijk állemaal in huis moeten hebben?

Apotheker Chuck van de Cappelle vertelt NU.nl welke geneesmiddelen iedereen in de kast zou moeten hebben staan.

Onderzoek

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat iedereen wel wat medicijnen in huis heeft. Bijna allemaal, maar liefst 95 procent, hebben we wel paracetamol in huis liggen. Ook populair is ibuprofen, want dat heeft 45 procent van alle ondervraagden. Een kwart van de mensen heeft neusspray of antidiarreemiddelen in huis. Zijn dat dezelfde geneesmiddelen als een apotheker ons aan zou raden?

Niet te veel

Volgens Chuck van der Cappelle hoef je echt geen hele apotheek aan te leggen thuis. Middelen zijn maar beperkt houdbaar, dus het is zonde om dingen aan te schaffen als je niet weet of je het echt nodig hebt. Het belangrijkste is natuurlijk om medicijnen die voorgeschreven zijn door een arts altijd op voorraad te hebben.

Lees ook: Kun je medicijnen na de houdbaarheidsdatum gebruiken?

Pijnstillers

Het is wel handig om paracetamol in huis te hebben, maar ibuprofen is niet nodig. Paracetamol is volgens hem de beste pijnstiller, en remt ook koorts. Ibuprofen werkt wel goed en is makkelijk verkrijgbaar, maar kan ook eerder zorgen voor maagschade en maagbloedingen. Vooral ouderen moeten opletten als ze dit geneesmiddel willen gebruiken, en altijd overleggen met een dokter of apotheker.

Geen antidiarreemiddelen

Hij raadt het juist af om altijd antidiarreemiddelen te hebben. Ze zijn handig voor op reis, wanneer je geen toegang hebt tot een toilet, maar niet voor thuis. Volgens hem moet je bij een infectie de bacterie of het virus zo snel mogelijk uit je lijf hebben, en door zo’n middel gebeurt dat juist niet. Hij raadt het wel aan om altijd ORS in huis te hebben. Dat is een mengsel van zouten en druivensuiker waardoor je niet uitgedroogd raakt.

Neusspray

Ook neusspray is handig om in huis te hebben, maar dan het liefste een zoutoplossing. Andere neussprays, zogenaamde xylometazoline neussprays, mogen niet langer dan een week gebruikt worden. Je kan daar namelijk verslaafd aan raken en dus afhankelijk van worden, dus deze moet je alleen gebruiken als het écht nodig is. Zoutoplossing reinigt je neus, en mag je in principe ook bij een simpele verkoudheid gebruiken, zegt Van der Cappelle.

Ook deze dingen zijn handig om te hebben in je thuisapotheek:

  • Koortsthermometer
  • Ontsmettingsmiddel
  • Pleisters
  • Steriele gaasjes
  • Verband
  • Verbandschaar
  • Pincet
  • Hot cold pack

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Consumentenbond

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden