Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze vrucht kan invloed hebben op de werking van de pil

fruit.jpg

Slik jij de pil om een zwangerschap te voorkomen? Dan kun je bepaalde fruitsoorten beter vermijden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stoffen in bepaalde citrusvruchten ervoor kunnen zorgen dat de pil minder betrouwbaar wordt.

Wie regelmatig grapefruits eet, geniet van talloze gezondheidsvoordelen. De bittere citrusvrucht zou bijvoorbeeld helpen om op gewicht te blijven en bevat vele antioxidanten, die beschermen tegen allerlei ziektes. Maar toch heeft de vrucht ook een groot nadeel. Hij beïnvloedt namelijk invloed de werking van de anticonceptiepil!

Opname van werkzame stoffen

Het sap uit de grapefruit zorgt er namelijk voor, dat er minder van het enzym CYP3A in je lichaam wordt aangemaakt. En hoe lager het CYP3a-niveau is, hoe minder goed het lichaam in staat is om de werkzame stoffen uit de pil op te nemen.

Invloed andere geneesmiddelen

Het enzym speelt ook een belangrijke rol bij de afbraak van veel geneesmiddelen. Wanneer het enzym minder goed werkt, hoopt het medicijn zich op in je lichaam en is de kans op bijwerkingen groter. Daardoor hebben grapefruits ook invloed op o.a. cholesterolverlagers, bepaalde hartritmemedicijnen, slaap- en kalmeringsmiddelen en bloeddrukverlagers.

Matige consumptie

Wanneer je niet vaker dan een of twee dagen per week een glas grapefruitsap drinkt of  een grapefruit eet, met een tussenpoos van drie dagen of langer, is een verhoogde kans op bijwerkingen minimaal. Ben je echt gek op grapefruit? Check dan even bij je dokter hoe het zit met de pil die jij slikt en of overstappen naar een andere vorm van anticonceptie in jouw geval niet handiger is.

Grapefruits kunnen bovendien de bijwerkingen van de pil beïnvloeden. Het veelvuldig drinken van het sap van deze vrucht kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je borsten (extra) pijn doen en je menstruatiebloed dikker wordt.

Lees meer
9 x waarom een citroen ook goed voor je huid, haar en nagels is

Bron|Leef, Healthfully
Beeld| iStock

Ook interessant