Feiten fabels koortslip Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze feiten en fabels over een koortslip moet je weten

Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt ooit met een koortslip te maken. Van de invloed van de zonnebank tot slechte hygiëne: over zo’n koortslip bestaan een aantal fabels én feiten. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

En hoe ontstaat zo’n koortslip eigenlijk?

Wat is een koortslip?

Voordat we dieper ingaan op de feiten en fabels over een koortslip, is het goed om te weten wat dit precies is. Bij een koortslip is er sprake van een infectie van de huid rond of op je lippen, waardoor er pijnlijke en/of jeukende blaasjes ontstaan. Die blaasjes zijn gevuld met vocht en drogen na 1 tot 2 dagen weer op. Vervolgens ontstaat er een korstje dat ook vanzelf weer weggaat.

Feit: het herpesvirus veroorzaakt een koortslip

Het klopt dat een koortslip veroorzaakt wordt door het herpesvirus. Dit virus bevindt zich in het vocht van de blaasjes. Dit is een zeer besmettelijk DNA-virus dat zich vooral vermenigvuldigt in de huidcellen. Wanneer de cellen heel vol raken met het virus ontploffen ze. Hierdoor komen er veel besmettelijke deeltjes vrij die nieuwe cellen kunnen infecteren.

Feit: door zoenen kun je een koortslip krijgen

Bij een koortslip zit het besmettelijke virus dus in het vocht van de blaasjes, waardoor je dit inderdaad kunt overdragen door te zoenen. Maar daarnaast kun je het herpesvirus ook oplopen door bijvoorbeeld hetzelfde bestek, glas, lippenbalsem, handdoek of tandenborstel van iemand met een koortslip te gebruiken. Daarnaast kan het virus zich ook via je handen en door te knuffelen verspreiden.

Feit: een koortslip heb je voor altijd

De meeste mensen lopen het virus als kleuter al op, maar merken daar soms nog niks van. Toch blijft het virus je hele leven in je lichaam. Het kan zijn dat je ondanks dat je het herpesvirus bij je draagt nooit een koortslip krijgt, maar het kan ook dat het virus soms weer actief wordt bij een verzwakte weerstand. Bijvoorbeeld door stress, vermoeidheid, je menstruatie, door zware medicatie, een verkoudheid of keelontsteking.

Feit: de zonnebank en de zomer kunnen een koortslip terug laten komen

De zon en de zonnebank kunnen ervoor zorgen dat je een koortslip krijgt als je het herpesvirus al bij je draagt. Dat komt doordat door de blootstelling aan UV-straling bepaalde delen van je immuunsysteem worden onderdrukt. Door de straling worden sommige cellen kapot gemaakt die je helpen bij de afweer van bacteriën en virussen. Hierdoor verzwakt je immuunsysteem en heb je dus meer kans op een koortslip. Ga je de zon in? Zorg dan dat je je lippen goed beschermt.

Feit: je kunt ook genitale herpes krijgen door een koortslip

Bij een koortslip is er sprake van labiale herpes. Rond je geslachtsdelen gaat het om genitale herpes. Door orale seks met een koortslip kun je een ander wel genitale herpes geven. Andersom kun je ook een koortslip krijgen als iemand genitale herpes heeft.

Feit: met eczeem kun je ernstigere klachten krijgen

Mensen met uitgebreid constitutioneel eczeem kunnen in sommige gevallen door een koortslip een ernstiger ziektebeeld ervaren dan anderen. In dit geval kunnen er door het virus blaasjes in de eczeemplekken ontstaan en daarnaast kunnen de blaasjes zich verder over je huid verspreiden. Hierdoor kun je ook ernstig ziek worden en koorts krijgen. Dit wordt eczema herpeticum genoemd en komt gelukkig zelden voor.

Feit: je kunt niet op kraamvisite

Bij pasgeboren baby’s kan een infectie met het herpesvirus ook ernstiger verlopen. Hierdoor kan een ontsteking in de hersenen ontstaan, waardoor een baby zelfs kan komen te overlijden. Daarom kun je beter niet op kraamvisite gaan als je een koortslip hebt.

Fabel: je krijgt een koortslip door slechte hygiëne

Een koortslip ontstaat door het herpesvirus en heeft dus niets met slechte hygiëne te maken. Wel is het belangrijk om goed op de hygiëne te letten als je een koortslip hebt, zodat je voorkomt dat je anderen besmet. Raak je koortslip daarom het liefst niet aan, was je handen regelmatig, gebruik je eigen glazen en bestek, deel geen handdoek of tandenborstel met anderen, zoen en knuffel niet en heb geen orale seks.

Fabel: in de winter heb je meer kans op een koortslip

Je zou misschien denken dat de kans groter is dat je in de wintermaanden last krijgt van een koortslip, maar dat is een fabel. Alleen als je weerstand lager is, kun je sneller ziek worden waardoor een koortslip kan ontstaan. Hoewel we gemiddeld wel meer snotteren als de ‘r’ weer in de maand zit, betekent de winter niet per definitie dat je ziek zult worden en dus een koortslip zult krijgen.

Feit/Fabel: je kunt een koortslip voorkomen met zalfjes

Met bepaalde virusremmende zalfjes kun je de kans op een koortslip wel kleiner maken, maar helemaal voorkomen blijft lastig. Als je weet dat er een stressvolle situatie aankomt, dan kun je proberen om preventief met zalfjes te smeren en als je de zon ingaat is het vooral belangrijk om je tegen UV-straling te beschermen. Verder is het vooral belangrijk om je weerstand indien mogelijk zo goed mogelijk op peil te houden om de kans op een koortslip zo klein mogelijk te maken.

Bron | LINDA, Thuisarts

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden