Déze eetgewoonte is volgens onderzoek slecht voor de gezondheid van je hart Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze eetgewoonte is volgens onderzoek slecht voor de gezondheid van je hart

Alles wat we eten en drinken speelt een rol bij je gezondheid, direct of indirect. Maar wist je dat de manier waarop je eet óók invloed kan hebben op de gezondheid van je hart? Wij leggen je uit wat de relatie is tussen alleen eten en het effect op je hart.

Voor de gezondheid van je hart kan het namelijk beter zijn om samen met anderen te eten.

Vrouwen in de overgang

Onderzoekers waren benieuwd of er een verband is tussen het risico op hart- en vaatziekten en alleen eten bij vrouwen in de overgang van 65 jaar en ouder. Hiervoor gebruikten ze de resultaten van de Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Er werd gekeken naar het eetgedrag van 590 vrouwen. Vrouwen die meer dan twee maaltijden per dag eten werden toegevoegt aan de ‘alleen-eten-groep.’ De vrouwen die vaker met andere mensen samen eten werden toegevoegt aan de ‘eet-met-anderen-groep.’

Een groter risico op hart en vaatziekten

Wat blijkt: mensen die alleen eten hebben de neiging om sneller te eten. En in sommige gevallen eten zij zelfs meer en dit kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Wanneer je alleen eet heb je bijvoorbeeld een grotere kans op abdominale obesitas, waarbij je te veel vet rondom je buik hebt. Maar ook de kansen op een verhoogte bloeddruk, een slechte geestelijke gezondheid of een depressie nemen toe wanneer je te snel en te veel eet. Al deze dingen kunnen zorgen voor een hoger risico op hart en vaatziekten.

Lees ook:
Déze invloed heeft griep op de gezondheid van je hart

Het gebruik van voedingsetiketten

Maar ook bewustwording van voedingsetiketten speelde een rol tijdens het onderzoek. Veel vrouwen die alleen eten zijn zich minder bewust van voedingsetiketten, het gebruik ervan en de impact die de voeding heeft op hun lichaam. Ook namen de vrouwen minder energie, koolhydraten, voedingsvezels, natrium en kalium in dan de groep vrouwen die wel met anderen samen aten.

Angina pectoris

Door alle slechtere voedingsgewoonten hebben vrouwen die alleen eten een grotere kans op angina pectoris, een hartkramp, die je krijgt als een deel van het hart te weinig zuurstof krijgt. Vaak ontstaat dit wanneer de kransslagader vernauwd is. De kans om angina pectoris te krijgen is groter wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, een te hoog cholesterolgehalte, vet eten en bij overgewicht. Niet alleen het eten zelf, maar dus ook de manier waarop je eet is dus belangrijk voor de gezondheid van je hart.

Bron | mindbodygreen.com, UMC Utrecht
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden