Margriet logo
null Beeld

Deze eenvoudige voetentruc kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt

Kun je niet slapen door de warmte? Steek dan eens een voet of hand buiten de lakens. Zo krijg je je lijf sneller op de ideale slaaptemperatuur.

Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur eerst dalen. Je lichaam doet dit gelukkig uit zichzelf: vlak voordat je in slaap valt, neemt je lichaamstemperatuur af en tijdens je diepste slaap is die op z'n allerlaagst. Maar je kunt je lichaam natuurlijk ook een handje helpen, wil je beter slapen. Zo is het slim om je dekbed te verruilen voor lakens en dekens, zodat je laagjes kunt afwerpen. Als het niet heel warm is buiten, kan een open raam ook voor voldoende verkoeling zorgen (de ideale slaaptemperatuur is 16 tot 18 graden). Nog steeds te warm? Steek dan eens één voet of hand buiten de lakens, of allebei. Zij blijken namelijk heel goede thermostaatjes!

Dicht onder de huid

"Dat komt doordat de aderen in je handen en voeten heel dicht onder de huid liggen," weet Maria Hopman, hoogleraar fysiologie van het Erasmus UMC. En daarmee zijn ze de ideale plek om een teveel aan lichaamswarmte af te voeren. Dat werkt zo: dreigt je lichaamstemperatuur boven de 37 graden uit te komen, dan vervoert je lijf het warme bloed zo veel mogelijk van de binnen- naar de buitenkant (naar je huidorgaan dus), waar het kan afkoelen. "Daarom zetten je vaten uit en krijg je met sporten een rood hoofd," legt Hopman uit. "Je lichaam verplaatst je bloed continu op deze manier zonder dat je het doorhebt. Als je net hebt gegeten, stuurt het bijvoorbeeld veel bloed naar je maag- en darmstelsel."

Te koude voeten werkt ook niet

Aan de andere kant: té koude voeten werkt ook niet, weet Hopman. "In de winter hebben veel mensen last van koude handen en voeten, omdat je vaten daar dan juist vernauwen om zo veel mogelijk warmte vast te houden. Wie met koude voeten naar bed gaat en ze niet warm krijgt, doet ook geen oog dicht."

Is het zo warm in je slaapkamer dat de handen- en/of voetentruc niet helpt? Dit zijn 18 trucjes om lekker te slapen tijdens een hittegolf. Slechte slapers kunnen ook baat hebben bij deze slaaptips.

Foto | iStock

Lees ook

Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen

Met deze eenvoudige voetentruc val je sneller in slaap

Dit zijn de 5 slechtste dingen om te eten vlak voordat je naar bed gaat

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Wekelijks gratis gezondheidsartikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je in via https://www.margriet.nl/renderer/QtSHPSGSI6z6AaAAT_EKCI9VLQY0ACEt_ufsBqIok%2BXtccCpnpyBMukjc%2B5da0gAGR76Evoxg2%2Bfdr/.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden