null Beeld

Déze dodelijke bacteriën huizen misschien wel in jouw make-uptasje

Zeg eens eerlijk, hoe vaak maak jij de inhoud van je make-uptas schoon? En hoe lang gaan jouw mascara, sponsjes, en lippenstift eigenlijk al mee? Grote kans dat je hier niet dagelijks bij stil staat, maar uit onderzoek blijkt dat je er verstandig aan doet om dit regelmatig te checken.

Wetenschappers van de Aston University ontdekten dat een groot deel van onze make-upproducten besmet zijn met dodelijke bacteriën als stafylokokken en E.Coli. De oorzaak? We checken de houdbaarheid niet regelmatig en gaan er niet heel hygiënisch mee om.

Huidinfecties en bloedvergiftiging

De onderzoekers namen meer dan 500 mascara’s, eyeliners en make-upsponsjes onder de loep en deden een hele smerige ontdekking. In maar liefst 9 op de 10 onderzochte make-upproducten werden bacteriën gevonden die huidinfecties of zelfs bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Vooral beautyblenders (make-upsponsjes) blijken een echte broeihaard voor deze bacteriën te zijn. Volgens de wetenschappers komt dit omdat de gebruikers van deze sponsjes niet goed met het product omgaan. Een overgrote meerderheid van de beautyblenders (93 procent) wordt namelijk nooit schoongemaakt.

Lees ook: wist je dat je wasmachine een bron is van gevaarlijke, resistente bacteriën?

Make-up vol bacteriën

Hoewel de ziekmakende bacteriën ook in eyeliners, mascara’s en lippenstiften werd aangetroffen, lopen beautyblenders het meeste risico om besmet te raken. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de sponsjes vaak nat worden achtergelaten in een vochtige omgeving. En dat is een ideale broedplaats voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Besmetting voorkomen

Hoewel je natuurlijk zelf verantwoordelijk bent voor het schoon houden van de producten die je al gekocht hebt, kun je ook risico’s vermijden door goed te kijken waar je je make-upproducten koopt. Wanneer je online make-up bestelt, let er dan altijd op dat je dit doet bij een Europese webwinkel. De EU hanteert strikte hygiënenormen en verplicht make-upmerken om de houdbaarheidsdatum op de producten te vermelden. In de Verenigde Staten is dit laatste niet verplicht. De onderzoekers adviseren producenten van make-up bovendien om de houdbaarheid prominenter op de verpakking te plaatsen. Ook roepen zij op om bij ieder product duidelijker aan te geven hoe het moet worden gereinigd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws, Science Daily, Telegraph

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden