null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze dingen zijn net zo ongezond als roken, oeps…

Dat roken niet gezond is, weten we natuurlijk wel. Maar recent onderzoek toont aan dat er dingen zijn die mínstens zo ongezond zijn...

En van sommige dingen ben je je misschien niet eens bewust. Wij ons niet in elk geval!

Zonnebank en de zon

Hoewel een zonnebankje pakken in feite een meer 'gecontroleerde' versie is van gewoon zonnebaden, blijkt het volgens het onderzoek zelfs ‘potentieel nóg gevaarlijker dan roken’ te zijn. Onderzoekers publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Jama dat onder de zonnebank gaan tot méér gevallen van huidkanker leidt, dan dat roken leidt tot longkanker

Te weinig slaap

Gezellig een drankje doen met vriendinnen of tóch nog even die aflevering van je favoriete serie afkijken... Hoe leuk het ook is, als je structureel te weinig slaap krijgt, neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Valery Gafarov, wetenschapper bij de Wereldgezondheidsorganisatie: "Structureel te weinig slaap moet worden beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten, net als roken, gebrek aan lichaamsbeweging en slechte voeding." Af en toe wat minder slaap is niet zo erg, maar ga in de regel gewoon lekker op tijd je mandje in!

Ongezonde voeding

Je kent het wel: na een lange werkdag kom je thuis en dan moet je ook nog eens een maaltijd voor het hele gezin op tafel zetten. Het is dan heel verleidelijk om voor een makkelijke en vaak ongezonde optie te gaan. Nou is daar niets mis mee als je dit zo nu en dan doet, zolang je maar wel voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een slecht dieet – bewerkte voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suiker en verzadigde vetten – tot een hoger sterftecijfer leidt dan die van alcohol, drugs, tabak en onbeschermde seks bij elkaar opgeteld.

Stilzitten

De meeste mensen hebben een kantoorbaan en doen zittend werk. Activeer je stappenteller maar, want langdurig stilzitten blijkt nét zo ongezond te zijn als roken. Professor Valery Gafarov legt uit dat het risico op verschillende soorten kanker toeneemt bij elke twee uur die je stilzit op een dag. Het maakt dan niet meer uit of je gedurende de werkdag, of erna, een sportsessie inbouwt.

Eenzaamheid

Met de toename van het gebruik van social media wordt het persoonlijk contact in onze samenleving steeds minder. Dit kan eenzaamheid tot gevolg hebben, wat volgens wetenschappers epidemische vormen begint aan te nemen. Uit onderzoek van professor Julianne Holt- Lunstad blijkt dat er een samenhang is tussen de levensverwachting als gevolg van eenzaamheid als het roken van vijftien sigaretten per dag. Geregeld contact met familie, vrienden, kennissen en collega's, kan het gevoel van eenzaamheid verminderen. Wel zo leuk voor jezelf en het is ook nog eens gezond!

Bron: Business Insider

Beeld: iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden