null Beeld

Déze dingen wist je nog niet over het laten van scheten

Zowel overdag als 's nachts laat ieder mens scheten: gemiddeld zo'n 12 tot 25 per 24 uur. Toch heerst er nogal een taboe op. Je kunt ze maar beter laten gaan, want er zit heel wat informatie verstopt in een scheet.

Déze 6 dingen wist je vast nog niet over het laten van scheten.

1. Eerst eruit, dan erin

Bij het laten van een scheet komt de giftige stof waterstofsulfide vrij. Volgens chemisch biologen aan de University of Michigan (VS) blijkt het dat darmen voorrang geven aan het lozen van deze giftige stof en daarna pas aan de slag gaan met energieopname van voedingsstoffen. Let it go dus, die scheten.

2. Snel en geurloos

Dat scheten altijd stinken, is absoluut niet waar. Slechts één procent van de gassen die je lichaam verlaat, stinkt. Wel zijn ze behoorlijk snel; een wind verlaat met zo'n 11 kilometer per uur jouw derrière.

3. De negen maanden mijlpaal

Oké, er zijn grotere mijlpalen te bedenken. Maar voor het eerst een scheet laten bij je partner is toch ook wel een ding. Uit onderzoek blijkt dat men gemiddeld na zo'n negen maanden verkering pas een scheet laat in het bijzijn van hun partner.

Lees ook:

Waarom je volgens deze darmexpert je scheten gewoon moet laten ‘vliegen’

4. Rotte eieren of zuur?

Dat hetgeen wat je achterste verlaat niet naar roosjes ruikt, dat is duidelijk. Maar de geur ervan kan je veel vertellen over wat je hebt gegeten en de vertering daarvan. Als je scheten een beetje zuur ruiken, heb je mogelijk moeite met het verteren van koolhydraten, zoals suikers, zetmeel en vezels. Heb je meer het idee dat er een rot ei in de kamer is gevallen? Dan heb je waarschijnlijk veel dierlijke eiwitten binnengekregen in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij en dat zorgt voor die vieze geur. Ben je vegetariër? Dan laat je waarschijnlijk meer scheten dan niet-vega's, maar stinken ze wel minder.

5. Dames stinken meer

Helaas is dit waar: vrouwenscheten stinken meer dan die van mannen. De reden hiervoor is dat vrouwen meer waterstofsulfide produceren dan mannen. Wil je minder stinkende windjes laten? Skip dan deze voedingsmiddelen.

6. Meer scheten door zoetstof

Medici van de Harvard Universiteit deden onderzoek naar de voedingsmiddelen die het meest op je darmen werken. Ze kwamen erachter dat je, als je minder wilt winden, het beste zoetstoffen als glucose-fructosestroop en voedsel met zwavel zoals bloemkool en eieren kunt mijden. Ook koolzuurhoudende dranken zoals cola en bonen en linzen zijn niet bevordelijk voor het aantal scheten dat je per dag laat.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Quest

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden