Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze dingen gebeuren met je lichaam als je te weinig water drinkt

Het is iets dat mensen toch vaak vergeten, maar het is een van de makkelijkste manier om je lichaam gezond te houden: water drinken. Dagelijks voldoende water drinken is namelijk essentieel om je lichaam te laten functioneren zoals het hoort.

Wanneer je niet voldoende water drinkt, kun je te maken krijgen met deze vervelende gezondheidsklachten.

1. Je concentratievermogen daalt

Je hersenen bestaan voor 90 procent uit water. Het is dus niet heel erg raar dat wanneer je niet gehydrateerd bent, je hersens ook minder goed werken. Dit is een effect dat je op de korte termijn al kunt merken. Wanneer je maar 1 of 2 procent vocht verliest, daalt het cognitieve vermogen van je hersens al. Dit kan invloed hebben op je humeur, je geheugen, je vermogen om kritisch te denken en je besluitvorming. Dat is niet erg handig. Daarom is het goed om genoeg water te drinken zodat je hersens optimaal kunnen functioneren. Daarbij kun je ook last krijgen van hoofdpijn wanneer je hersens niet voldoende water krijgen. Gewoon voldoende blijven drinken dus.

2. Je krijgt een droge huid

Om je huid elastisch te houden, is het nodig gehydrateerd te zijn. Het vocht in je lichaam wordt eerst gebruikt voor de organen die het harder nodig hebben en daarna pas bij je huid. Deze zal dus wat droger worden. Wanneer je te weinig drinkt, zul je ook minder zweten, waardoor vuil langer op je huid blijft liggen. Ook wordt de kans op het krijgen van rimpels groter. Daarnaast zorgt een vochttekort ervoor dat je huidcellen krimpen, waardoor je huid droger aanvoelt. Ook kunnen je lippen wat droger aanvoelen wanneer je niet voldoende drinkt.

3. Je krijgt last van verstopping

Om je darmen flexibel en schoon te houden is het van groot belang voldoende water te drinken. Water werkt als een soort smeermiddel in je spijsverteringsstelsel en zorgt ervoor dat alles goed doorloopt. Zonder water heb je de kans verstopt te raken. Ook wordt de kans op een blaasontsteking groter wanneer je weinig drinkt. Omdat er via je urine gifstoffen uit je lichaam gevoerd worden, is het van belang regelmatig te drinken. Drink je niet genoeg (en plas je dus niet geregeld genoeg), dan is de kans groter dat er bacteriën in je urinebuis terechtkomen en je een blaasontsteking oploopt. Wanneer je erover twijfelt of je genoeg gedronken hebt, kijk dan naar de kleur van je urine. Wanneer dit donkerder van kleur is, is de kans groot dat je te weinig gedronken hebt.

Lees ook: Dít is waarom je meer water moet drinken als je ouder bent

4. Je krijgt last van droge, vermoeide ogen

Wanneer je te weinig gedronken hebt, produceren je ogen minder tranen - met als gevolg droge en soms zelfs opgezwollen ogen. Dat kan leiden tot vermoeide kijkers, met een vaag zicht en de nodige irritaties als vervelend resultaat.

5. Je wordt sneller ziek

Wanneer je gedehydrateerd bent, kan dit je immuunsysteem aardig verstoren. Als je lichaam van onvoldoende vocht voorzien wordt, kan het niet genoeg zijn best doen om bacterieën te weren. En dat zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor een griepje of verkoudheid.

6. Je hartslag gaat sneller

Hoeveel water je drinkt op een dag, kan ook de snelheid van je hartslag beïnvloeden. Krijg je niet voldoende vocht binnen, dan gaat je hart sneller kloppen om je bloedstroom op gang te houden. Die versnelde hartslag kan zorgen voor een vervelend, onrustig gevoel, alsof je te veel koppen koffie achterover hebt geslagen.

7. Je krijgt sneller honger

Wanneer je te weinig gedronken hebt, daalt je bloedsuikerspiegel. Omdat deze laag is, vertellen je hersens je dat je snel suiker nodig hebt waardoor je zin krijgt in snelle calorieën. Maar, vaak kan je dit gevoel met een glas water ook al oplossen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dorst ervaren kan worden als een gevoel van honger.

Bron | Bustle, womenshealthmag, nsmbl, Glamour

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden