Déze coronavarianten gaan nu rond in Nederland Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze coronavarianten gaan nu rond in Nederland

Het coronavirus heeft inmiddels al heel wat variaties gekend. Van de originele betaversie gingen we via de gamma- en deltavariant naar omikron, die nu al ruim zeven maanden in ons land is. En al die soorten hebben óók weer verschillende mutaties. Welke coronavarianten gaan nu rond in Nederland?

We zochten uit hoeveel zorgen we ons moeten maken over de huidige varianten van het coronavirus.

De BA.5-variant van corona

De omikronvariant van het coronavirus kwam in november 2021 voor het eerst voor in ons land. Sinds die maand hebben we vijf varianten van dit virus gezien, waarvan de BA.2-versie sinds februari van dit jaar maandenlang dominant was. Tot een aantal weken geleden, toen in juni de BA.5 variant het stokje overnam als dominante versie van het coronavirus in Nederland. Gelukkig maakt BA.5 ons niet zieker dan de eerdere versie, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wel zijn er aanwijzingen dat antistoffen van zowel eerdere besmettingen als de vaccinaties iets minder effectief zijn tegen deze versie van het virus.

Eerdere varianten van de omikronversie van het coronavirus gaan ook nog altijd rond in ons land, maar de meeste mensen die het oplopen zijn nu besmet met de BA.5-versie. De beta-, gamma- en deltavarianten van corona worden vrijwel niet meer gezien.

BA.2.75: de sub-sub-variant van omikron

Hoewel deze variant (nog) niet in Nederland opgedoken is, is er wel een nieuwe versie van het coronavirus dat strikt in de gaten gehouden wordt. Het gaat om de BA.2.75-versie van het virus, ook wel Centaurus genoemd. Het gaat hier om een sub-sub-variant van de omikronvariant van het virus. BA.2.75 is namelijk een nazaat van omikronversie BA.2, wat weer een mutatie was van het oorspronkelijke omikron-coronavirus. De versie BA.2 was begin van 2022 dominant in Nederland, maar werd dus deze zomer ingehaald door de bovengenoemde BA.5-variant van het coronavirus. BA.2.75 is volgens het RIVM nog niet definitief vastgesteld in Nederland, maar al wel aangetroffen in onder andere India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Er is nog veel onduidelijkheid over BA.2.75, maar deze variant baart experts wel zorgen. Het lijkt er namelijk op dat dit virus enorm besmettelijk is én heel anders in elkaar zit dan zijn voorgangers, waaronder de omikron-variant. De spike-eiwitten zitten bijvoorbeeld op een andere plek, waardoor een eerdere infectie mogelijk maar weinig bescherming biedt tegen een infectie met BA.2.75. In hoeverre de vaccinaties werken tegen deze variant van corona is nog onduidelijk. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat BA.2.75 mensen ernstiger of anders ziek maakt.

Bron | NOS, RIVM, Time, WHO

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden