Déze bijwerkingen komen het vaakst voor bij gebruik van melatonine Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze bijwerkingen komen het vaakst voor bij gebruik van melatonine

Je hebt ze vast wel in de supermarkt of drogisterij zien staan: melatoninesupplementen. Ze worden veel gebruikt door mensen met slaapproblemen, al is de werking niet in alle situaties bewezen. En wist je dat het gebruik van melatonine ook voor bijwerkingen kan zorgen?

We leggen uit hoe dat zit.

Melatonine

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat je ook in tabletvorm kan nemen. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Normaal gesproken komt de productie hiervan op gang wanneer het buiten donker is. Het zorgt ervoor dat we ons moe beginnen te voelen en zo helpt het ons om in slaap te vallen. Het is dus geen stofje dat je helpt om direct in slaap te vallen, vertelde slaapexpert Alies Coster ons eerder. Het bepaalt slechts het moment waarop we ons moe beginnen te voelen. En dat draagt dan weer bij aan wanneer we in slaap vallen.

Alies geeft daarbij dit voorbeeld: “Voor de beelddenker: stel je een wedstrijd op de 150 meter sprint voor. Melatonine is de stem die roept: ‘Op uw plaatsen’, en vervolgens het startschot afvuurt, waarop de wedstrijd begint. In dit voorbeeld staat melatonine symbool voor de hersenen die aangeven dat het tijd is om te gaan slapen, en zijn de sprinters de andere processen in het brein die er actief voor zorgen dat je in slaap valt.”

Melatoninetabletten slikken

Melatoninetabletten kunnen soms voorgeschreven worden door een arts, bijvoorbeeld als je zelf onvoldoende melatonine aanmaakt. In lagere doseringen kun je melatonine kopen bij de drogist onder diverse namen,in meerdere toedieningsvormen en in verschillende sterktes. Melatonine wordt vaak geslikt bij inslaapproblemen, bijvoorbeeld bij een jetlag. Slik je het op langere termijn, dan is het verstandig dit te bespreken met je huisarts.

Bijwerkingen van melatonine

Bijna alle medicijnen kunnen naast het gewenste effect, ook bijwerkingen hebben. Zo ook melatonine, wat bij sommige mensen voor nare klachten kan zorgen. Bijwerkingencentrum Lareb meldde in 2020 dat zij 181 meldingen van bijwerkingen bij het gebruik van melatonine gehad hebben.

Volgens de officiële bijsluiter van melatonine die voorgeschreven wordt als geneesmiddel, doseringen van meer dan 0,3mg, komen bijwerkingen zelden voor. Dit betekent dat minder dan één op de honderd mensen last zou hebben van deze klachten. Bijwerkingen die kunnen voorkomen bij het gebruik van melatonine zijn:

  • Hoofdpijn
  • Ongewone dromen en nachtmerries
  • Hartkloppingen, pijn op de borst en een verhoogde bloeddruk
  • Duizeligheid en een draaierig gevoel, vooral bij het opstaan
  • Diarree, misselijkheid en andere maag- en darmklachten
  • Psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, nervositeit, rusteloosheid, angstig gevoel of een duf gevoel
  • Overmatig zweten en opvliegers
  • Blaren in de mond of op de tong, slechte adem, meer speeksel of juist een te droge mond
  • Huiduitslag, een droge huid en jeuk
  • Spierkrampen, spierpijn en een zere nek

Eigen melatonineproductie kan verslechteren

Er zijn dus flink wat bijwerkingen die kunnen ontstaan door het slikken van melatonine. Maar dat is niet het enige, volgens slaapexpert Alies Coster. Het te laat of te veel innemen kan er namelijk ook voor zorgen dat je melatonineconcentratie overdag veel te hoog is. Dat zorgt ervoor dat je je in eerste instantie moe en lusteloos voelt, maar op den duur beïnvloedt het ook nog eens de natuurlijke melatonineproductie. Die raakt dan als het ware ondergesneeuwd, wat slaapproblemen veroorzaakt. Wil je melatoninetabletten slikken voor een langere ijd? Dan is het dus verstandig je goed te laten voorlichten door je huisarts.

Bron | Medical News Today, Lareb, Apotheek.nl

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden