null Beeld

Déze behandelopties zijn er als je last hebt van osteoporose

Een op de drie vrouwen boven de vijftig heeft osteoporose, wat je misschien ook wel kent onder de naam botontkalking. Als je de diagnose krijgt roept dat heel wat vragen op. Bijvoorbeeld over welke behandeling er bestaat tegen osteoporose. We zochten uit welke opties er zijn.

Natuurlijk

is het nooit fijn om te horen dat je botontkalking hebt, maar gelukkig zijn er

wél verschillende behandelmogelijkheden.

Diagnose osteoporose

De meeste mensen met osteoporose ontdekken dat ze de aandoening hebben na een botbreuk. Als je als vijftigplusser iets breekt, zijn artsen eigenlijk verplicht om een onderzoek te starten naar je botdichtheid en de kwaliteit van je botten. Vooral als je bijvoorbeeld vanuit een staande positie gevallen bent en je daarbij je pols of heup gebroken hebt, is dit essentieel. Door middel van bloedonderzoek, een speciale scan om je botdichtheid te meten (de DEXA-scan) en een onderzoek waarbij gekeken wordt naar wervelfracturen kan de diagnose gesteld worden.

Lees ook:

Van ouderdom tot medicijnen: dít zijn de meest voorkomende oorzaken van osteoporose

Behandeling osteoporose

Na de diagnose is het belangrijk dat de juiste behandeling gestart wordt. Helaas is osteoporose een chronische aandoening, waardoor deze dus niet te genezen is. Het doel van de behandeling is dan ook eigenlijk altijd om te voorkomen dat de botafbraak doorzet en de botten dus nog zwakker worden. Met de juiste begeleidingen, aanpassingen en eventueel medicatie kunnen je botten soms zélfs weer wat sterker gemaakt worden.

Veranderingen in leestijl

Een groot gedeelte van de behandeling van osteoporose bestaat uit leefstijladviezen. Hoewel de aandoening vaak niet ontstaat door een bepaalde levensstijl maar bijvoorbeeld door ouderdom, de overgang of medicatie, kunnen je gewoonten wél invloed hebben op het herstel.

Bewegen

Zo klinkt het misschien niet direct logisch, maar is voldoende beweging (wanneer mogelijk) heel belangrijk bij osteoporose. Dat zit zo: door te bewegen ontstaan er piepkleine beschadigingen in je botten. Dat is normaal, ook mensen zónder osteoporose hebben dit. Door die kleine beschadigingen, gaat je lichaam hard aan het werk om zo snel mogelijk extra botmassa aan te maken om die gaatjes weer op te vullen. Dat maakt je bot weer sterker, waardoor je dus minder snel iets breekt. Vooral sporten waarbij je tegen de zwaartekracht werkt, zoals wandelen, hardlopen, tennissen of dansen, zijn heel goed voor mensen met osteoporose. Bij zwemmen of fietsen draag je je lichaamsgewicht niet op je botten; die sporten zijn dus net wat minder effectief.

Voeding

Maar om die extra botmassa aan te maken, heeft je lichaam wel de juiste voedingsstoffen nodig. Een gezond en gevarieerd dieet is altijd belangrijk, maar in de behandeling van osteoporose is het echt essentieel. Zonder voldoende calcium en vitamine D kan je lichaam namelijk geen nieuwe botten aanmaken. Ook magnesium en eiwitten spelen een belangrijke rol bij dat proces.

Calcium kun je onder andere halen uit zuivel, maar ook in broccoli, sardines of amandelen zit deze stof bijvoorbeeld. Omdat het soms moeilijk is om voldoende calcium uit voeding te halen, schrijft een arts vaak supplementen voor. Voldoende calcium is heel belangrijk: als je minder calcium eet dan je nodig hebt, wordt het uit je botten gehaald. Met nog zwakkere botten als gevolg, helaas. Ook vitamine D kun je halen uit bepaalde voeding, al is zonlicht ook heel belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Hiervoor wordt, vooral in de wintermaanden, ook vaak een tabletje voor voorgeschreven.

Lees ook:

Dit dieet vermindert botontkalking bij mensen met osteoporose

Medicijnen tegen osteoporose

Maar die aanpassingen aan je leefstijl zijn niet altijd voldoende als behandeling van osteoporose. Soms worden er om die reden ook nog medicijnen ingezet. Er zijn verschillende medicijnen, met verschillende doelen, die gebruikt kunnen worden. We schreven al over supplementen met diverse vitaminen en mineralen, zoals calcium en vitamine D. Deze worden bijna altijd ingezet, om de voeding aan te vullen.

Medicijnen die vallen onder de zogenaamde bisfosfonaten worden regelmatig gebruikt als behandeling van osteoporose. Deze medicatie helpt om de botsterkte te stabiliseren en botafbraak tegen te gaan. Deze krijg je eens per jaar via een infuus of met behulp van tabletten die je eens per week neemt. Meestal gebruik je deze medicatie in eerste instantie voor een periode van vijf jaar, waarna je met je behandelend arts bespreekt hoe de behandeling van osteoporose daarna verdergaat. Deze medicatie kan soms zorgen voor slokdarm- of maagklachten. Daarom is het belangrijk dat je deze op een nuchtere maag inneemt met een flink glas water, waarna je een half uur rechtop blijft zitten, staan of lopen. Naast bisfosfonaten wordt er soms ook gebruikt gemaakt van injecties bij behandeling, al is dit een stuk minder voor de hand liggend.

Volhouden

Omdat de oorzaak van osteoporose zo kan verschillen per persoon, is ook de behandeling bij iedereen anders. De in dit artikel beschreven behandelopties zijn voorbeelden, maar het kan zo zijn dat jouw huisarts of specialist andere adviezen voorstelt. Wat vooral essentieel is bij de behandeling van osteoporose, is dat je de veranderingen in levensstijl of medicatie ook daadwerkelijk volhoudt. Zelfs wanneer je zelf weinig verschil merkt, is dit echt essentieel voor de sterkte van je botten. Misschien merk je er nu maar weinig van, maar het is absoluut de moeite waard om dit nu te doen, zodat je ook op latere leeftijd gezond door het leven kan gaan.

Bron | LUMC, Osteoporose Vereniging

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden