null Beeld

Deze banen zijn slecht voor je gezondheid

Natuurlijk heeft elke baan wel z’n ups-and-downs en hebben we allemaal wel eens momenten waarbij we het gevoel hebben dat de baan op onze gezondheid inspeelt. Maar als de stressvolle periode voorbij is, blijkt het vaak allemaal best mee te vallen. In tegenstelling tot de volgende beroepen.

Er zijn namelijk ook banen die écht schadelijk zijn voor je gezondheid. En dat zijn niet de banen die je had verwacht. De meest ongezonde banen zijn namelijk die van kaakchirurgen, tandartsassistenten en tandartsen, aldus onderzoek.

Schadelijk voor de gezondheid

Business Insider heeft een lijst van 27 banen samengesteld die schadelijk zouden kunnen zijn voor je gezondheid en heeft daarbij data gebruikt van Occupational Information Network, een databank van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Hierbij is gekeken naar baanomschrijvingen, de algehele ongezondheidsscore en de top drie gezondheidsrisico’s waaraan de persoon blootgesteld wordt.

Er werden zes gezondheidsrisico’s in 974 beroepen in de databank gemeten; Blootstelling aan verontreinigde stoffen, blootstelling aan ziektes en infecties, stralingsbelasting, risico op kleine brandwonden, sneeën, beten en steken, en de tijd dat je zit. De scores waren gebaseerd op een schaal van 0 tot 100, waarbij geldt dat hoe hoger de score, hoe groter het gezondheidsrisico is.

1. Tandartsen

Tandartsen worden (met een score van 65,4) meer blootgesteld aan verontreinigde stoffen, ziektes en infecties dan ieder ander beroep. Daarnaast brengen ze ook de meeste tijd zittend door, wat, door de wetenschappers wordt gesuggereerd, je levensduur verkort.

2. Stewardessen

Op de tweede plek staan stewardessen, met een score van 62,3. Dit komt door hun blootstelling aan verontreinigde stoffen en ziektes van de passagiers in het vliegtuig.

3. Verpleegkundigen, anesthesisten

De derde plek is voor de verpleegkundigen, anesthesisten en hun assistenten (ook met een score van 62,3). Ook bij hen is de langdurige blootstelling aan ziektes, infecties en straling de oorzaak.

De meest onverwachte beroepen op de lijst zijn toch wel immigratie-inspecteurs (zesde plek), koelingsmonteurs en liftinstallateurs.

Geneeskunde gevaarlijk

In het algemeen zijn de banen in de geneeskunde volgens het onderzoek dus het meest gevaarlijk. De banen op de lijst die ons niet verrasten waren: dierenartsen, technici die met nucleaire apparatuur werken en balsemers.

Deze banen zijn niet goed voor je gezondheid:

 1. Kaakchirurgen, tandartsen en tandartsassistenten
 2. Stewardessen
 3. Verpleegkundigen, anesthesisten en hun assistenten
 4. Dierenartsen, hun assistenten en de technici eromheen
 5. Podologen
 6. Immigratie en douane-inspecteurs
 7. Histotechnologisten en histologische technici
 8. (Afval)Water zuiveringsinstallatie en netbeheerders
 9. Stationaire ingenieurs en boiler operatoren
 10. Chirurgische en medische assistenten, technologen en technici
 11. Derrick operatoren (olie en gas)
 12. Piloten, bijrijders en boordwerktuigkundigen + Medische apparatuur opstellers
 13. Operationele technici voor nucleaire apparatuur
 14. Grofvuil-ophalers
 15. Vuurvaste materialen reparateurs (behalve baksteenmetselaars)
 16. Mijnbouw machine operatoren
 17. Spoedeisende medische technici en paramedici
 18. Chemische fabriek- en netbeheerders
 19. Service unit operatoren (olie, gas en mijnbouw)
 20. Intensive care verpleegkundigen
 21. Koelingsmonteurs
 22. Nucleaire geneeskunde technologen
 23. Liftinstallateurs + Balsemers + Metaalraffinage oven exploitanten en offertes + Radiologen

Bron: marieclaire.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden