Déze app blijkt onze nachtrust het meest te verstoren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze app blijkt onze nachtrust het meest te verstoren

Misschien wist je al dat het voor je nachtrust niet heel bevorderlijk is om in bed nog op je telefoon te scrollen en appjes te beantwoorden. Maar één app blijkt daarin onze nachtrust het meest te verstoren. Dít is de grote boosdoener.

Je zou hierdoor moeilijker in slaap vallen én minder REM-slaap krijgen.

Voor het slapen op je telefoon

We maken ons er bijna allemaal schuldig aan, nog even je social media door scrollen voordat je gaat slapen. Dat lijkt misschien een ontspannen en onschuldig momentje, maar dit kan voor slaapproblemen zorgen. Zo blijkt uit een onderzoek van de Harvard Medical School dat het kunstlicht van je telefoon, tablet, televisie of laptop bepaalde neuronen in je brein activeert. Hierdoor kun je minder goed in slaap komen. En ook de productie van het slaaphormoon melatonine zou door het licht van je scherm kunnen worden geremd. Ook kan je biologische klok van slag raken door het oplichtende scherm. Daarom is het beter om je telefoon eigenlijk helemaal uit de slaapkamer te bannen. Kun je het toch niet laten om in bed je telefoon erbij te pakken? Dan is er vooral één app die je beter gesloten kunt houden.

Déze app verstoort onze nachtrust het meest

Uit een onderzoek van Sleep Junkie naar verschillende social media blijkt één app onze nachtrust het meest te verstoren, namelijk: TikTok. In het onderzoek kregen de deelnemers een smartwatch om waarmee gemeten werd hoe lang het duurden voordat de deelnemers in slaap vielen én hoeveel REM-slaap ze hadden. Ook moesten de deelnemers laten weten hoe moe ze zich de volgende ochtend voelden wanneer ze een uur voor het slapengaan een social media app hadden gebruikt. En uit dit onderzoek bleek TikTok dus de grootste boosdoener.

Zo bleek dat de deelnemers die voor het slapen op TikTok keken maar voor 14 procent van hun slaapcyclus in de REM-slaap zaten. Dat is bijna de helft van de REM-slaap die je nodig zou hebben voor een goede nachtrust. Ook deden deze deelnemers er gemiddeld 1 uur en 7 minuten over om in slaap te vallen na het gebruik van de app.

Lees ook: Uitstelgedrag voor het slapen blijkt gevaarlijker te zijn dan je denkt

Andere social media

Uit het onderzoek van Sleep Junkie bleek het voor andere populaire social media om volgende aantallen te gaan:

  • Instagram: 15, 5 procent REM-slaap en 58 minuten om in slaap te vallen
  • Snapchat: 16 procent REM-slaap en 56 minuten om in slaap te vallen
  • Twitter: 18 procent REM-slaap en 50 minuten om in slaap te vallen
  • Facebook: 19,5 procent REM-slaap en 45 minuten om in slaap te vallen
  • Pinterest: 19,5 procent REM-slaap en 38 minuten om in slaap te vallen
  • YouTube: 19,5 procent REM-slaap en 32 minuten om in slaap te vallen
  • WhatsApp: 21 procent REM-slaap en 34 minuten om in slaap te vallen

Ter vergelijking: de deelnemers die geen elektronische apparaten gebruikten, hadden zo’n 23 procent remslaap en bij hen duurden het 25 minuten om in slaap te vallen.

Waarom is TikTok het slechtst voor je slaap?

De onderzoekers denken dat vooral het blauwe licht waaraan je jezelf in bed blootstelt een grote boosdoener is. Maar daar boven op zouden social media apps zoals TikTok mogelijk ook voor de aanmaak van adrenaline en dopamine zorgen, waardoor je weer energie krijgt en je de slaap dus moeilijker kunt vatten. De onderzoekers raden daarom aan om minimaal twee uur voor het slapengaan te stoppen met het kijken naar schermen.

Bron | Sleep Junkie, Women’s Health, Slapen
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden