null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze antivoetschimmelcrèmes kwamen ‘zeer goed’ uit een test

Zitten er grijswitte schilfertjes en kloofjes tussen je tenen? Dikke kans dat je tot de tien procent van de Nederlanders behoort die een voetschimmeltje te pakken hebben, ook wel zwemmerseczeem genoemd. Deze antivoetschimmelcrèmes schijnen goed te werken, aldus een consumententest.

Het Duitse consumententijdschrift Öko-Test onderzocht verschillende voetschimmelcrèmes om te kijken of ze goed werken. Hierbij namen ze ook de in Nederland verkrijgbare Canesten Foot Crème en Lamisil Crème onder de loep. En allebei kregen ze 'zeer goed' als eindoordeel, schrijft de Nederlandse Gezondgids van de Consumentenbond.

Werkzame stoffen

De crèmes werken zo goed dankzij de werkzame stoffen clotrimazol (in Canesten) en terbinafine (in Lamisil). Deze stoffen blijken bewezen effectief en hebben nagenoeg geen bijwerkingen. Daarnaast bevatten beide producten geen minerale oliën die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn (MOSH/MOAH).

Niet te snel stoppen

Heb je een antivoetschimmelcrème gekocht? Maak de behandeling, zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing, dan altijd af. Als je te vroeg stopt met smeren, kan de schimmel terugkeren.

Hoe kun je voetschimmel voorkomen?

Voetschimmel is erg besmettelijk. Meestal krijg je het van iemand in je omgeving die er last van heeft. De volgende doktersadviezen kunnen misschien helpen de groei van schimmels tegen te gaan en een nieuwe voetschimmelinfectie te voorkomen:

  • Was je voeten liefst zonder zeep. Als je toch een keer zeep gebruikt, spoel dan daarna je voeten goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen. Tussen de tenen kun je eventueel talkpoeder gebruiken. Houd je voeten droog.
  • Draag schone katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen. Draag sandalen, linnen of leren schoenen. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, vooral in doucheruimtes en zwembaden.

Bronnen | Gezondgids oktober 2018 (uitgave van de Consumentenbond), Thuisarts.nl, huidarts.com

Foto | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden