null Beeld

Deze alcoholische drankjes zijn het slechtst voor je huid (en dit is waarom)

Dat alcohol niet bepaald goed is voor je gezondheid, weten we allemaal. Maar wist je dat het ook slecht kan zijn voor je huid? Zo zorgen alcoholische drankjes voor een doffe teint, rode vlekjes en een pafferig gezicht. De Amerikaanse dokter Isabel Sharkar legt uit welk drankje je het best kunt vermijden en waarom.

1. Rode wijn

Je zou het misschien niet verwachten, maar rode wijn is slechter voor je huid dan een mierzoete cocktail. Sterker nog: van alle alcoholische drankjes wordt wijn gezien als de grootste veroorzaker van huidproblemen. Ja, rode wijn bevat antioxidanten. Maar doordat de wijn ongefilterd is, moeten je lever en nieren extra hard werken om de alcohol te verwerken. Hierdoor kun je last krijgen van rode vlekjes en oneffenheden in je gezicht. Als je last hebt van rosacea kun je dan ook beter helemaal uit de buurt van rode wijn blijven.

2. Cocktails

Cocktails bestaan uit suiker, suiker en nog eens suiker. Al die overdaad leidt tot ontstekingen, die weer zorgen voor beschadiging van je huidcellen en voor acne. Volgens dr. Sharkar kunnen te veel cocktails ook nog eens een ‘suikerkater’ veroorzaken, met als resultaat een doffe, gelige huid en rode ogen. Klinkt niet echt aantrekkelijk, toch? Een margarita blijkt het slechtst voor je huid te zijn. Omdat die cocktail zowel suiker als zout bevat, zorgt-ie snel voor een opgezwollen gezicht.

3. Witte wijn

Ook witte wijn bevat zowel zout als suiker, met een opgezwollen huid en een opgeblazen gevoel in je buik als mogelijke gevolgen. Omdat witte wijn niet de antioxidanten bevat die wel in rode wijn zitten, is het ook nog eens slechter voor je gezondheid. Als je last hebt van huidproblemen kun je witte wijn dan ook maar beter laten staan.

4. Bier

Volgens dr. Sharkar bevat bier veel zout dat de huid kan uitdrogen. Maar omdat je van bier meestal minder drinkt dan van cocktails, is het uiteindelijk minder schadelijk voor je huid.

Lees ook: hoeveel calorieën zitten er in alcoholische drankjes?

5. Whiskey en rum

Heldere dranken zoals pure rum en whiskey bevatten geen toevoegingen, waardoor ze minder slecht zijn voor je huid. Maar dit betekent niet dat je er daarom veel van kunt drinken: er zitten namelijk ‘congeners' in, een stofje dat aan alcohol wordt toegevoegd tijdens het fermentatieproces. Die stof zorgt voor een kater en versnelt het huidverouderingsproces.

6. Heldere gedistilleerde dranken (vodka, gin en tequilla)

Wanneer je huidproblemen hebt en toch alcohol wilt drinken, kun je het best voor een helder gedestilleerd drankje zoals vodka kiezen. Heldere alcohol bevat de minste toevoegingen, waardoor het sneller door je lichaam wordt verwerkt én dus ook sneller je lichaam weer verlaat. Hierdoor heeft het minder effect op je huid. Vooral vodka gemaakt van aardappelen is snel uit je lichaam verdwenen, sneller dan vodka die granen bevat.

Bron | popsugar.com

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden