null Beeld

Deze activiteit houdt je negen jaar jonger (volgens wetenschappers)

Wil je zo lang mogelijk jong blijven? Ga dan vijf dagen per week elke dag een half uurtje joggen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat deze activiteit je cellen tot wel negen jaar jonger houdt!

De oplossing voor alle ouderdomskwaaltjes ligt waarschijnlijk diep verscholen in onze cellen. Zo zagen de onderzoekers dat mensen die intensief sporten veel langere 'telomeren' hebben dan mensen die een overwegend zittend bestaan leiden. En die zogeheten telomeren zouden weleens dé sleutel tot de eeuwige jeugd kunnen zijn!

Oorzaak van veroudering en ziektes

Telomeren zijn een soort langwerpige beschermhoesjes die aan het uiteinde van onze chromosomen zitten. Hoe ouder we worden, hoe korter de telomeren worden. Wetenschappers vermoeden dat verkorte telomeren een belangrijke oorzaak kunnen zijn van veroudering en bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes en andere (ouderdoms)ziekten. Ze willen dus graag weten of en hoe we die bodyguards van onze chromosomen zo lang mogelijk kunnen behouden, wie weet zelfs voor altijd.

Tot wel negen jaar jonger

Onderzoekers aan de Brigham Young University in Utah denken nu een stukje van de puzzel te hebben gevonden. In hun onderzoek, waarvoor ze de gegevens van bijna zesduizend mensen bestudeerden, zagen ze dat de telemoren van heel sportieve mensen tot maar liefst negen jaar 'jonger' waren dan die van inactieve mensen. Ten opzichte van mensen die er een matig actieve levensstijl op nahielden, was er zelfs nóg zeven jaar winst.

'Hoe meer je beweegt, hoe minder snel je veroudert'

"Dat je veertig jaar bent, wil niet zeggen dat je biologische leeftijd ook veertig is," legt bewegingswetenschapper en hoofdonderzoeker Larry Tucker uit in een nieuwsbericht van de universiteit. "We kennen allemaal mensen die er jonger uitzien dan ze werkelijk zijn. Hoe meer je beweegt, hoe minder veroudering plaatsvindt in je lichaam. Dankzij ons onderzoek weten we nu dat dit mogelijk komt doordat veel bewegen je telomeren beschermt."

Hoeveel moet je sporten?

Om negen jaar jonger te blijven, moet je je wel in het zweet willen werken. Volgens Tucker hebben je telomeren er alleen iets aan als je minstens vijf dagen per week elke dag dertig minuten gaat hardlopen (mannen veertig). "Als je het verouderingsproces echt wilt vertragen, lijkt een beetje bewegen niet genoeg," zegt de bewegingswetenschapper. "Je zult regelmatig en intensief aan de slag moeten."

Wil je de uitdaging aangaan? Dit is een handig hardloopschema voor beginners.

Telomeren wat?

Telomeren zijn de beschermende uiteindjes van onze chromosomen. Chromosomen dragen ons DNA en 'wonen' in onze cellen. Elke keer als een cel deelt, wordt er echter een stukje van een telomeer afgesnoept. Tot er te weinig overblijft. De cel ziet dan een 'beschadigd' chromosoom, waardoor het stopt met delen en uiteindelijk sterft. Hoe ouder we worden, hoe korter de telomeren dus worden.

Het eeuwige leven of kanker?

Als de telomeren altijd intact zouden blijven, zouden we in theorie het eeuwige leven kunnen hebben: onze cellen zouden zich eindeloos kunnen blijven delen. Maar ze kunnen zich dan ook ontwikkelen tot kankercellen. De meeste kankercellen kennen het deeltrucje trouwens al: zij kunnen een speciaal enzym activeren dat telomeren kan aanmaken. In de kankertherapie worden daarom momenteel medicijnen ontwikkeld die het zogeheten 'telomerase-enzym' onderdrukken.

Bron | BYU News, mindbodygreen, Wikipedia, NEMO Kennislink

Ook goed om te weten

Handig: zo bepaal je de ideale roklengte

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden