Deze activiteit heeft positief effect op hersenfunctie Parkinson-patiënten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze activiteit heeft positief effect op hersenfunctie Parkinson-patiënten

Dat sporten en bewegen goed is voor je lichaam weten we natuurlijk allemaal. Nu blijkt uit onderzoek dat sporten ook effectief is voor Parkinson-patiënten. Bewegen zou de klachten namelijk kunnen verminderen.

Hoe dat zit leggen we je uit.

De ziekte van Parkinson

Bij patiënten met Parkinson sterven dopamine-producerende cellen in de hersenen af. Hierdoor krijgen zij last van verschillende klachten zoals het trillen van armen of benen of trager bewegen.

In 2018 werd al aangetoond dat de symptomen van Parkinson kunnen stabiliseren. Dat gebeurde namelijk bij patiënten die drie keer per week intensief bewogen op een hometrainer. Bij patiënten die alleen rek- en strekoefeningen deden zorgde dit voor weinig resultaat. Van beide groepen maakten onderzoekers MRI-scans en de resultaten zijn nu bekend.

Compensatie van de hersenen

Het gedeelte van de hersenen dat routinematige bewegingen aanstuurt wordt door Parkingson aangetast. Dit zorgt ervoor dat mensen met Parkinson moeite krijgen met bewegingen die automatisch gaan, zoals lopen. Bij de groep patiënten die veel intensief bewoog, zagen onderzoekers dat de verbindingen tussen hersengebieden die minder aangetast zijn, werden versterkt. Volgens neuroloog en hoofdonderzoeker Rick Helmich, compenseren je hersenen: “Deze hersengebieden krijgen als het ware een sterkere rol in het netwerk van de hersenen. We zien dit als een compensatiestrategie van de hersenen: er wordt gecompenseerd voor het feit dat automatische bewegingen, zoals lopen, moeilijker worden.”

De hoeveelheid grijze stof

De onderzoekers deden ook onderzoek naar de hoeveelheid grijze stof in de hersenen. In de grijze stof zitten de cellichamen van zenuwcellen. Wat bleek? De hoeveelheid grijze stof in de hersenen bleef stabiel bij de actieve groep. Bij de groep die alleen rek- en strekoefeningen deed nam de hoeveelheid grijze stof wel af. Dit laat zien dat actief trainen voor meer verbindingen tussen hersencellen zorgt. “Tijdens het sporten train je dus niet alleen je spieren, maar ook je hersenen”, zegt Helmich.

Lees ook: Deze gewoonte kan een voorteken zijn van dementie en Parkinson

Helderder nadenken

Tot slot zagen de onderzoekers dat patiënten die actief trainden beter waren in nadenken. Deelnemers voerden verschillende cognitieve taken uit. Hierbij werd gekeken naar de oogbewegingen van de patiënten. Onderzoekers konden hieraan zien hoe goed de patiënten controle hadden over automatische bewegingen. De groep die veel actief was deed dit beter dan de minder actieve groep. Zij verbeterden hun eigen resultaten van een half jaar eerder, voordat zij begonnen met het trainen op de hometrainer. De resultaten van de MRI-scans lieten zien dit te maken heeft met hun fitheid.

De onderzoekers denken niet dat de ziekte van Parkinson trager zal verlopen. Maar de resultaten laten wel zien dat sporten goed is voor je brein. Zeker ook voor mensen met Parkinson is het dus belangrijk om goed in beweging te blijven, omdat het de klachten vermindert.

Bron | Radboud UMC

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden