Déze aanpassingen aan je levensstijl verkleinen kans op Alzheimer met 40 procent
Hóe groot het belang van een gezonde levensstijl is voor ons lichaam en onze hersenen blijkt wederom uit nieuw onderzoek. In maar liefst veertig procent van de gevallen zou Alzheimer uitgesteld of zelfs voorkomen kunnen worden door je levensstijl aan te passen.
Dat zegt een groep vooraanstaande wetenschappers in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.
Twaalf risicofactoren Alzheimer
Er waren al negen verschillende risicofactoren voor Alzheimer bekend, die grotendeels te maken hebben met je levensstijl. Zo vergroten sterk overgewicht, roken, onvoldoende beweging, diabetes type 2 en een te hoge bloeddruk te kans op dementie sterk. Ook depressie, beperkte scholing, sociaal isolement en gehoorproblemen vergroten de kans dat iemand Alzheimer krijgt. De onderzoekscommissie van The Lancet vult dit lijstje met risicofactoren aan met drie nieuwe dingen. Het gaat dan om luchtvervuiling, overmatig alcohol gebruik en hersenletsel door ongevallen.
Lees ook:
Belangrijke ontwikkeling: wetenschappers werken aan bloedtest die Alzheimer kan voorspellen
Levensstijl aanpassen
De onderzoekscommissie van The Lancet geeft aan dat er veel te halen is op het gebied van preventie van de ziekte van Alzheimer. Gezond leven heeft volgens het onderzoek in een groot gedeelte van de gevallen invloed op het uitstellen van dementie. In sommige gevallen zou dementie zelfs volledig voorkomen kunnen worden, door vroeg in te grijpen wanneer een risicofactor zich voordoet. Vaker een wijntje laten staan, regelmatig een wandeling maken en niet roken zouden bijvoorbeeld al een verschil kunnen maken. Door gezond te leven én de risicofactoren voor Alzheimer zo veel mogelijk te ontwijken, is de kans dat je de ziekte in de toekomst krijgt een stuk kleiner.
Andere oorzaken
Wel willen de onderzoekers benadrukken dat je wanneer je de ziekte krijgt, de oorzaak lang niet altijd bij jezelf ligt. Hoewel je door gezond te leven en de risicofactoren te beperken de kans op Alzheimer kunt verkleinen, kun je die ziekte niet voorkomen. Op een depressie of luchtvervuiling heb je bijvoorbeeld weinig invloed. Daarnaast ontstaat in zestig procent van de gevallen ontstaat Alzheimer of dementie níet door deze risicofactoren. Wanneer je bijvoorbeeld genetische aanleg hebt voor Alzheimer kun je dit niet veranderen door levensstijlaanpassing.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Alzheimer Nederland, The Lancet
Beeld | iStock