null Beeld

Deze 9 bultjes op je huid zou je nóóit moeten uitknijpen

Het kan zo verleidelijk zijn om een puistje of ander bultje uit te knijpen. Toch is het volgens huidexperts beter om ervan af te blijven. Bultjes uitknijpen kan schade veroorzaken aan je huid en maakt 'm gevoeliger voor infecties.

Ook is de kans groot dat het minuscule puistje verandert in een grote rode vlek als je eraan zit. Naast gewone acne zijn er negen andere veelvoorkomende bultjes. Ook hiervoor geldt dat je ze beter met rust kunt laten:

1. Ingegroeid haartje

Een ingegroeide haar is een haartje dat na het epileren niet opnieuw naar buiten groeit. Je herkent het aan een rood bultje. Dat bultje kan behoorlijk gaan irriteren en soms pijnlijk en ontstoken aanvoelen. Wil je dat de ingegroeide haar wordt verwijderd? Schakel dan een schoonheidsspecialiste in. Zij knijpt het bultje uit met een speciaal naaldje. Als je dit zelf met je vingers probeert, kun je er een litteken aan overhouden.

2. Steelwratje

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, zijn steelwratten geen wratten. Steelwratjes zijn goedaardige kleine gezwellen die de vorm van een bobbeltje of flapje hebben en in de meeste gevallen met een smal steeltje aan de huid vastzitten. Medisch gezien kunnen de wratjes geen kwaad. Heb je er veel last van? Laat ze dan verwijderen door je huisarts. Die zal de wratjes wegsnijden, bevriezen met stikstof of wegbranden met elektrische stroom.

3. Koortsblaasje

Een koortsblaasje of koortslip is een onschuldige huidaandoening, veroorzaakt door een virus. Meestal komt zo'n plekje op of rond de lippen voor. Een koortsblaasje verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar kan alsnog vrij vervelend zijn. De blaasjes voelen pijnlijk aan en het is niet bepaald een mooi gezicht. Ze zijn daarnaast ook zeer besmettelijk. Door te krabben of te prutsen aan een koortsblaasje, verhoog je niet alleen het risico op verspreiding naar andere plaatsen. Er kan ook een bijkomende bacteriële infectie op het koortsblaasje ontstaan. Het beste advies is dus om geduld te hebben en te wachten tot het blaasje vanzelf verdwijnt.

4. Gerstekorrel

Gerstekorrels zijn kleine korrels gevuld met keratine. Je herkent ze aan de kleine witte of huidkleurige bultjes of korreltjes rondom je ogen, neus en wangen. Zelf een gerstekorrel uitdrukken of prikken wordt niet aangeraden en is zelfs gevaarlijk. Een onjuiste behandeling kan leiden tot ontstekingen en in het ergste geval tot blijvende littekens. Meestal gaan de gerstekorrels vanzelf weg. Harde gerstekorrels kunnen ook worden verwijderd door een schoonheidsspecialiste of dermatoloog. Die prikt de korrel met een speciale naald door en drukt de inhoud er met een comedonenlepeltje uit.

5. Keratosis pilaris (rode, harde bultjes)

Keratosis pilaris is een aandoening met kleine, rode, harde bultjes rondom de haarzakjes. Het komt vaak voor op de buitenkant van de bovenarm. Het haartje kan hier meestal niet goed groeien. Het is een veelvoorkomende, onschuldige huidaandoening. Als je de bultjes probeert uit te knijpen, is de kans groot dat je er littekens aan overhoudt. Keratosis pilaris wordt niet altijd behandeld. Mensen die last hebben van die ruwe huid kunnen een crème voorgeschreven krijgen, die de hoornlaag oplost.

6. Mee-eter

Een mee-eter is een verstopte talgklier. In de uitgang van deze klier zit dan een propje huidcellen met talg. Zelf uitknijpen wordt afgeraden. Je kunt ze wel laten verwijderen door een schoonheidsspecialiste. Die reinigt eerst grondig je huid en zorgt ervoor dat de poriën goed openstaan (door de huid te stomen). Dan pas begint het verwijderen van de mee-eters. Hiervoor gebruiken schoonheidsspecialisten een hulpmiddel of de zijkant van de vingers, nooit de nagels.

7. Cystische acne

Cystische acne is een huidaandoening, waarbij een patiënt grote, rode en pijnlijke knobbeltjes ontwikkelt, vooral in het gezicht. Die knobbeltjes bevinden zich, in tegenstelling tot gewone puistjes, heel diep in de huid. Uitknijpen is zinloos; de cysten zitten zo ver onder de huid dat je niet eens in de buurt komt als je probeert de bult te bereiken. Je huisarts kan de acne verlichten door medicatie voor te schrijven.

8. Ouderdomswrat

Ouderdomswratten zijn veelvoorkomende, goedaardige bultjes op de huid. Ze komen met name voor bij mensen van boven de vijftig, maar kunnen ook opduiken als je nog een stuk jonger bent. Een ouderdomswrat lijkt op een moedervlek. Het is een ruwe, onregelmatige, bruine plek die vaak voorkomt op plekken die veel aan zonlicht worden blootgesteld. In principe is er geen medische noodzaak om ze te verwijderen, maar zitten ze je toch in de weg, dan kun je ze gemakkelijk laten verwijderen door de huisarts.

9. Lipomen (vetknobbels)

Een lipoom is een zachte vetknobbel van enkele millimeters tot soms wel meer dan tien centimeter groot. Deze knobbel bestaat uit een klontje vetcellen en zit in het vetweefsel in de huid. De vetknobbels kunnen meestal geen kwaad. Ze doen geen pijn, tenzij ze bijvoorbeeld net tegen een zenuw aan liggen. In dat geval kun je ze het best laten verwijderen door de huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden