null Beeld

Deze 8 mondklachten moet je volgens een tandarts áltijd serieus nemen

Naar de tandarts gaan vindt lang niet iedereen een pretje, maar het is wel heel belangrijk voor de gezondheid van je tanden. Maar wist je dat veel mondklachten niet wijzen op slecht tandenpoetsen, maar juist op een ander gezondheidsprobleem? Daarom moet je volgens tandartsen deze 8 mondklachten altijd serieus nemen.

Tandarts Reena Wadia uit Londen vertelt aan Daily Mail dat problemen met tanden en tandvlees zelfs een teken kunnen zijn van diabetes, de ziekte van Crohn en vitaminetekorten.

1. Rode mondhoeken

Als je een rode gloed hebt rondom je mond en in je mondhoeken, kan het zijn dat je een ijzertekort hebt of niet voldoende vitamine B binnenkrijgt. Ook kun je merken dat de huid rondom je mond heel droog is, en jeukt of pijn gaat doen. Volgens tandarts Wadia komt dit vooral vaak voor bij ouderen, en kan het meestal opgelost worden met supplementen of een verandering in dieet.

2. Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is ook een echte alarmbel volgens de tandarts. Het zou kunnen dat je gewoon een keer te hard gepoetst hebt of iets te enthousiast was met je tandenstokers, maar als het vaker terugkomt moet je oppassen. Het kan namelijk een teken zijn van een chronische ontsteking van het tandvlees, wat weer een gevolg kan zijn van andere ontstekingen in het lichaam.

3. Opgezwollen tandvlees

Een andere mondklacht die op een groter probleem kan wijzen, is het hebben van opgezwollen tandvlees. Het kan niet alleen wijzen op ontstoken tandvlees, maar ook veroorzaakt worden door medicatie die je krijgt tegen een te hoge bloeddruk of epilepsie. Vaak is dit wel op te lossen door te switchen naar een ander merk medicatie, maar het is wel belangrijk om dit te doen vóór je chronische problemen aan je gebit krijgt.

4. Versleten en platte tanden

Als je merkt dat de onderkant van je tanden platter is en de tanden versleten, gespleten of gebroken zijn, is het hoog tijd om de tandarts op te zoeken. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je ’s nachts aan het tandenknarsen bent, waarbij je je tanden over elkaar schuift met veel kracht. Meestal komt dit door stress, frustratie of een slaapstoornis. Misschien zie je zelf de link niet meteen, maar ook hoofdpijn, kaakpijn en pijn in je nek kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

Lees ook: Tips van een tandarts om je mondgezondheid optimaal te houden

5. Aften in je mond

Eén op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften in zijn of haar mond. Dit zijn kleine zweertjes die erg veel pijn kunnen doen. Vaak ontstaan ze in stressvolle periodes, of door een slechte weerstand. Maar als je enorm vaak last hebt van zulke plekjes, kan je beter even naar de huisarts gaan. Het zou namelijk ook kunnen dat aften veroorzaakt worden door andere medische problemen, zoals een vitamine B12-tekort, de ziekte van Crohn of coeliakie.

6. Stinkende adem

Heb je vaak last van een slechte adem en kauw jij daarom het liefst de hele dag op kauwgom? Ook dan is het verstandig om naar de tandarts te gaan. Een slechte adem komt meestal door problemen met het tandvlees of een infectie van de tong, maar kan ook andere redenen hebben. Zo kan een zoete, fruitige geur ontstaan door diabetes, en een geur die een beetje naar vis ruikt een teken zijn van nierproblemen.

7. Doorzichtige en glimmende tanden

Als jouw tanden bijna doorzichtig zijn en heel erg glimmen, is het volgens tandarts Wadia belangrijk om dat te laten controleren. Waarschijnlijk wordt het glazuur op je tanden aangetast door wat je eet en drinkt. Maar het kan ook een teken zijn van ernstig maagzuur, dat de tanden aantast doordat het je mond steeds bereikt. Omdat dit ook schadelijk kan zijn voor je maag, keel en slokdarm is het verstandig dit te laten checken.

8. Een droge mond

Als laatste klacht noemt Wadia een droge mond. Meestal komt dat gewoon omdat je misschien niet genoeg gedronken hebt, dus ten eerste raadt de tandarts aan om daar op te letten. Maar ook medicijnen zoals antidepressiva kunnen zorgen voor een drogere mond. Als je die niet slikt en wel voldoende drinkt, is het belangrijk om verder te kijken. Auto-immuunziektes zoals diabetes en het syndroom van Sjögren kunnen dit namelijk ook veroorzaken, en dat vraagt om een goede behandeling.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Daily Mail, Zorg voor Beter

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden