null Beeld

Déze 7 tekenen wijzen erop dat je een supergezond lichaam hebt

Hoe bepaal je of jouw lichaam écht gezond is? Kijk je daarvoor naar je gewicht, je dieet of juist hoe je je mentaal voelt? Meestal is het vooral een combinatie van die dingen. Ben je benieuwd hoe gezond jij bent? Dit zijn zeven tekenen van een gezond lichaam.

En ze hebben állemaal niets met je gewicht of figuur te maken.

1. Je wordt dagelijks rond dezelfde tijd wakker

Ontwaak jij elke dag rond dezelfde tijd, zónder dat je daar een wekker voor hoeft te zetten? Dat is een teken van een gezond lichaam. Dit betekent namelijk dat je lijf goed uitgerust is, wat dan weer een teken is dat je organen en interne systemen goed werken.

2. Je nagels zijn glad, sterk en hebben een roze kleur

Gezonde nagels zijn glad en sterk, en hebben een roze kleur. Is dit bij jou niet het geval? Dan zou dat kunnen wijzen op dat er iets aan je gezondheid mankeert. Een tekort aan vitamines of mineralen kan bijvoorbeeld zorgen voor broze nagels, maar het kan ook een teken van longproblemen of diabetes zijn. Toch is het niet meteen reden tot paniek: ook nagellak, kunstnagels, het gebruik van schoonmaakmiddelen of desinfecterende handgel kunnen de kwaliteit van je nagels verslechteren. Ga dus bij jezelf na of je die regelmatig gebruikt; is dat níet zo dan is het slim om je gezondheid te laten checken.

3. Je urine heeft een heldere, lichtgele kleur

Ook de kleur van je urine zegt veel over hoe gezond je lichaam is. Een goed gehydrateerd, gezond lichaam produceert heldere urine, die lichtgeel tot helgeel van kleur is. Is dit niet zo? Dan kan dat wijzen op een tekort aan voedingsstoffen, dehydratatie of bepaalde nierproblemen. Ga bij twijfel – of wanneer er bloed in je urine zit – even langs bij de huisarts.

4. Je oogwit is ook echt wit

Het witte gedeelte van je ogen hoort ook écht wit te zijn. Als dat een gelige kleur heeft zou het kunnen dat je geelzucht hebt, een aandoening die vaak wijst op problemen met je lever of galblaas. Ook als je ogen iets uitpuilen kan dat een slecht tegen zijn, bijvoorbeeld dat je de ziekte van Graves hebt. Onze ogen zijn gevoelig: ga bij problemen altijd langs een specialist.

5. Je stoelgang is goed: je gaat elke dag rond hetzelfde tijdstip

Ja, ook je ontlasting zegt heel wat over je gezondheid. Als je elke dag rond dezelfde tijd naar het kleine kamertje gaat voor een number two en je ontlasting níet blijft drijven, is dat een goed teken. Ook als je ontlasting groot en zacht is, en je niet hard hoeft te persen is dat goed nieuws voor de gezondheid van je lijf. Blijft jouw ontlasting wel drijven? Dan betekent dat dat de vetten in je voeding niet geabsorbeerd zijn door je lichaam. Als dit vaak voorkomt, zou het zo kunnen zijn at je een intolerantie hebt. Dan is het verstandig om met een specialist je dieet onder de loep te nemen. Kleine, harde ontlasting kan wijzen op dat je niet genoeg gedronken hebt; waterige poep op een infectie. Ga ook in dit geval bij twijfel langs een huisarts.

6. Je kunt goed ruiken

Kun je goed ruiken? Wederom een teken dat jouw lichaam gezond is. Een verminderd reukvermogen kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door een verkoudheid of griepje. Maar als je de geur van bananen, drop of augurken niet meer kan waarnemen, behoor je volgens onderzoek tot de risicogroep van Parkinson. Het is dus verstandig om hier alert op te zijn.

7. Je hartslag in rust is ongeveer 60 tot 80 slagen per minuut

Een gezond hart klopt niet te snel, maar ook niet extreem langzaam. Zo’n zestig tot tachtig slagen per minuut is ideaal. Als je écht wilt weten hoe gezond je lichaam is, kun je kijken naar hoe lang jouw hart nodig heeft om weer tot rust te komen na een sportsessie. Is dat minder dan vijf minuten? Dan ben je niet alleen gezond, maar ook nog eens in shape. Fijn om te weten, natuurlijk.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

v

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden