7 tekenen die kunnen wijzen op een alcoholallergie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze 7 tekenen kunnen wijzen op een alcoholallergie

Na een avondje wijnen is het niet heel vreemd als je met een kater wakker wordt en te maken hebt met de symptomen als hoofdpijn, een misselijk en/of uitgedroogd gevoel. Maar voel je je na één glaasje alcohol al alsof je last hebt van een kater, dan zou er zo ook sprake kunnen zijn van een allergische reactie.

Verschillende experts leggen uit aan welke zeven symptomen je kunt herkennen dat je te maken hebt met een alcoholallergie.

Te veel gedronken of een alcoholallergie

Om te onderscheiden of je allergisch bent voor alcohol of dat je gewoon te veel hebt gedronken, is het ten eerste belangrijk om op te letten wanneer de symptomen zijn begonnen. Romsey Barrios, arts en auteur legt aan Best Life uit dat symptomen veroorzaakt door allergie onmiddellijk optreden of na een paar minuten, terwijl symptomen die samenhangen met te veel drinken pas veel later optreden.

De symptomen die gelijk optreden na het drinken van een glaasje alcohol leggen we hieronder aan je uit.

1. Rode huid

Krijg je tijdens het drinken van alcohol rode wangen en ga je een beetje zweten, dan ben je waarschijnlijk gewoon een tikje aangeschoten. Maar wanneer je gezicht écht extreem rood wordt, zou er ook sprake kunnen zijn van een allergische reactie. In zo’n geval kan je lichaam niet goed reageren op de afgifte van histamine. Dat is een stof die in alcoholische drankjes zit, vooral in (rode) wijn en bier.

Dermatologe Sonia Batra legde eerder aan Popsugar uit dat de rode kleur op je gezicht ontstaat, omdat de alcohol in je bloed ervoor zorgt dat je bloedvaten zich gaan verwijden. Drink je te veel? Dan trekken de bloedvaten juist samen en stijgt je bloeddruk tijdelijk. “Dit kan gevaarlijk zijn, zeker als je gevoelig bent voor histamine. Want als je lichaam de afgegeven histamine niet meer kan afbreken door de grote hoeveelheid, blijft je bloeddruk te hoog en kan je hartslag ernstig oplopen.”

Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism kan deze hoge bloeddruk in combinatie met een hoge hartslag het risico op bepaalde soorten kanker verhogen. Hierbij zijn slokdarmkanker en borstkanker het nauwst met elkaar verbonden.

2. Netelroos

Veel mensen met een alcohol allergie krijgen netelroos na het drinken. Dit zijn rode, jeukende striemen op de huid die kort na het drinken van alcohol verschijnen. Biochemicus Gillian Tietz, legt uit dat genetica bepaalt hoe efficiënt je enzymen werken bij het verwerken en elimineren van alcohol. “Sommige mensen met inefficiënte enzymen kunnen een opeenhoping van acetaldehyde ervaren (het afbraakproduct van alcohol), wat de symptomen kan verergeren.”

Hoe kun je netelroos het beste voorkomen? Volgens dermatologe Batra is het compleet vermijden van alcohol de beste manier. Mocht je toch af en toe een alcoholisch drankje willen nuttigen dan kun je het beste gaan voor een witte wijn die weinig tot geen histamine bevat, zoals bepaalde soorten riesling of chardonnay.

Heb je al last van netelroos? Dan kan het helpen om een koud kompres tegen je huid te houden en zo de ontsteking te kalmeren. Worden de symptomen erger, dan is het verstandig om naar een dokter te gaan.

3. Ademhalingsproblemen door alcoholallergie

Mensen met zowel astma als een alcoholallergie kunnen merken dat hun ademhalingssymptomen verergeren als ze drinken. “Tot een derde van de mensen met astma ervaart dat wijn, bier of sterke drank hun astma verergert”, legt de Australian Society of Clinical Immunology and Allergy uit. “Bier, wijn en champagne bevatten namelijk natriummetabisulfiet, dat al sinds de Romeinse tijd als conserveermiddel wordt gebruikt. Sommige mensen, vooral degenen met instabiele of slecht gecontroleerde astma, kunnen hierdoor extra klachten krijgen. “

4. Loopneus of verstopte neus

Een verstopte neus of een loopneus worden ook vaak geassocieerd met alcohol allergieën. Volgens Go Health Urgent Care komt dat omdat “wijn, bier en sterke drank dus de stof histamine bevatten, die een allergische reactie oproept. Van alle alcoholische dranken hebben rode wijnen meestal het hoogste histaminegehalte.” De allergische reactie kan zelfs zo erg worden dat er zwellingen in de neus kunnen ontstaan, waardoor je minder goed kunt ademen. Mocht dit het geval zijn, dan is het verstandig om langs je huisarts te gaan.

5. Lage bloeddruk

Bij de meeste mensen daalt de bloeddruk na het drinken van 1,5 glazen alcohol in de eerste uren. Daarna wordt de bloeddruk weer normaal. Drinkt iemand drie glazen of meer, dan daalt de bloeddruk in het begin ook. Daarna stijgt de bloeddruk juist. Deze schommelingen in je bloeddruk ervaar je eigenlijk altijd wanneer je alcohol drinkt en is verder daarom geen reden tot zorgen.

De Mayo Clinic legt uit dat mensen met een alcohol allergie of - intolerantie altijd een verlaagde bloeddruk ervaren bij het drinken van alcohol. Dit kan daarom een andere manier zijn om onderscheid te maken tussen symptomen van overconsumptie en allergie.

6. Misselijkheid en overgeven

Het zou gemakkelijk zijn om deze symptomen te verwarren met alcoholvergiftiging, maar de Mayo Clinic legt uit dat ze een teken kunnen zijn van allergie of intolerantie. Ongeacht de oorzaak, misselijkheid of braken na het drinken met welke frequentie dan ook, is het een duidelijk teken dat je misschien een glaasje minder moet drinken of beter helemaal kunt stoppen.

7. Buikkrampen en diarree door alcoholallergie

Problemen zoals maagkrampen en diarree worden ook in verband gebracht met alcohol allergieën en kunnen optreden kort na het drinken van je eerste drankje. Maar zelfs mensen zonder allergie of intolerantie kunnen dit symptoom ervaren na het drinken, omdat “alcohol de darmen in beroering brengt en ervoor zorgt dat ze reageren door de spijsvertering te versnellen”, aldus Medical News Today.

Best Life, Popsugar, Voedingsapotheker.be, Alcoholinfo

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden