null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze 7 symptomen wijzen op een zonneallergie (en dit kun je ertegen doen)

Heerlijk toch, die zomerse zonnestralen op je huid? Voor veel van ons wel, maar niet voor mensen die na een paar dagen mooi weer jeukende, rode bultjes op hun huid krijgen. Zij hebben last van zonneallergie, een overgevoelige reactie op de straling van de zon.

Zo'n zonneallergie kan zomaar ontstaan, ook als je voorheen wél goed tegen de zon kon. Je kunt er zelfs last van krijgen als je alleen maar achter het glas van het zonnetje hebt genoten. En jeuken dat het doet!

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie reageert je huid overgevoelig op ultraviolette straling van de zon of de zonnebank. Dit kan zomaar gebeuren, ook als je nooit eerder huidproblemen door de zon hebt gehad. Vooral mensen met een licht huidtype hebben vaak last van zonneallergie, maar in principe kan het bij iedereen voorkomen.

Primaire of secundaire allergie

Zonneallergie is in grote lijnen in te delen in een primaire en secundaire variant. Heb je een primaire zonneallergie, dan ben je simpelweg gevoelig voor de straling van de zon. Net als andere mensen een allergie hebben voor noten of melk. In dit geval beginnen de symptomen van zonneallergie vaak in het voorjaar, en verdwijnen ze weer in de loop van de zomer. Dit komt omdat je huid langzaam went aan de zonnestralen. Bij sommige mensen is de zonneallergie echter zo erg, dat zij de hele zomer - en zélfs in de wintermaanden - te gevoelig zijn om overdag de UV-straling aan te kunnen.

Een secundaire zonneallergie wordt veroorzaakt of verergerd door medicatie, zoals ontstekingsremmers, antibiotica en antidepressiva. Dat komt omdat deze middelen een soort kruisreactie veroorzaken met zonlicht, wat fototoxiciteit genoemd worden. Ook sommige crèmes, parfums of bepaalde planten of kruiden (denk aan berenklauw, selderij en Sint-Janskruid) kunnen zorgen voor een sterkere reactie van de huid op de straling van de zon. Door eczeem kun je in dit geval ook last krijgen van een fototoxische huidreactie: een pijnlijke huiduitslag die aanvoelt alsof je ernstig verbrandt bent in de zon.

Symptomen van zonneallergie

De symptomen van een zonneallergie zijn bij zowel een primaire als secundaire variant meestal ongeveer hetzelfde. Deze klachten komen vaak voor:

 • Jeukende huiduitslag - deze kan overal op het lichaam ontstaan; op plekken waar de zon de huid geraakt heeft.
 • Bultjes, blaasjes (met vocht) of vlekjes op de huid.
 • De eerste symptomen ontstaan bij zonneallergie vaak een aantal uur tot een dag nadat je in de zon bent geweest - soms kan het echter wel vijf dagen later zijn.
 • Na een aantal uren kunnen de huidklachten zich verder uitbreiden, naar delen van het lijf die niet in de zon zijn geweest.
 • De huid voelt droog aan.
 • Soms kan de huid gaan schilferen.
 • De huiduitslag bij zonneallergie verdwijnt meestal vanzelf weer als je uit de zon blijft.

Lees ook:

Werkt dure zonnebrandcrème beter dan een goedkopere variant?

Ook door de wolken, kleding of glas heen

Meestal krijg je de huiduitslag als je huid nog niet is gewend aan zonlicht. Een typische lentekwaal dus. Maar je kunt er ook last van krijgen als je midden in de winter op zonvakantie gaat. Hoe langer je in de zon of onder de zonnebank bent geweest, hoe erger de huiduitslag zal zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook zonneallergie kunt ontwikkelen als het bewolkt is of je niet direct aan zonlicht wordt blootgesteld. Op een zomerdag dringt de straling vaak dwars door de bewolking heen. Je kunt er zelfs last van krijgen als je achter het vensterglas hebt gezeten! Ook als je dunne kleding draagt die het zonlicht niet goed tegenhoudt, kun je uren later ineens last hebben van jeukende bultjes of vlekjes.

Behandeling

De huiduitslag van een zonneallergie gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Blijf wel uit de zon tot de plekjes weg zijn, zo kunnen ze sneller genezen. Als je er veel last van hebt, bijvoorbeeld doordat ze erg jeuken, dan kan de huisarts je medicijnen voorschrijven. Dat zijn bijvoorbeeld middelen tegen jeuk of een corticosteroïdcrème, die de ontstekingsreactie van de huid remt. Heb je zeer ernstige symptomen bij een zonneallergie? Dan kan de huisarts soms prednisolon voorschrijven; dat is een sterke ontstekingsremmer. Omdat deze echter veel bijwerkingen heeft, gebeurt dit alleen als je klachten niet op een andere manier te behandelen zijn.

Zo voorkom je zonneallergie

 • Laat je huid wennen aan de zon. Begin bijvoorbeeld met twintig minuten en bouw het langzaam op.
 • Vermijd de zon zoveel mogelijk wanneer deze op zijn sterkst is (tussen 11.00 en 15.00 uur).
 • Bedek je huid met kleding en draag een pet of hoed.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger die zowel tegen UVA-straling als UVB-straling beschermt. Goed om te weten: een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen, niet tegen UVA-stralen! Of een zonnebrand ook beschermt tegen UVA is te zien aan het rondje met 'UVA' erin, dat op de verpakking staat. Het liefst ga je voor een variant met zo min mogelijk allergenen, zoals parfum en conserveringsmiddelen.
 • Smeer de zonnebrandcrème dik op je huid, een kwartier voordat je de zon ingaat. Herhaal dit elke twee uur én als je gezwommen hebt.
 • Als je medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts of dit lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. Misschien zijn er alternatieven. Stop echter niet zelf met de medicatie; dat kan voor grotere problemen zorgen.

Helaas bieden deze maatregelen geen garantie dat de zonneallergie niet meer terugkomt. Sommige mensen hebben elk jaar klachten. Wel kan de overgevoeligheid met de jaren minder worden of verdwijnen. Bij veel klachten kan je huisarts je eventueel doorverwijzen naar de dermatoloog voor lichttherapie; dat kan de symptomen van zonneallergie in sommige gevallen verminderen.

Bron | Thuisarts, Huidarts, Apotheek

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 25 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: hoe ouder, hoe hipper, Karin dacht dat ze dement werd, zo houd je - juist nu - je relatie goed, alles over je DNA en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden