null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Déze 7 symptomen kunnen wijzen op een te lage hartslag

Als je hart minder dan vijftig keer per minuut slaat, heb je een te lage hartslag. Bij sommige mensen zorgt dat helemaal niet voor problemen, terwijl anderen juist wél vervelende klachten krijgen. We zetten die symptomen van een te lage hartslag voor je op een rij.

Ook zochten we uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een te lage hartslag én wat je ertegen kunt doen.

Bradycardie

Over het algemeen spreken we van een normale hartslag als een volwassene in rust een hartslag tussen de zestig en honderd slagen per minuut heeft. Hoe hoog de hartslag precies is verschilt per persoon, maar ook per moment op de dag en per bezigheid. Je hartslag wisselt namelijk de hele dag om zich aan te passen aan de omstandigheden. Als je slaapt is 'ie bijvoorbeeld een stuk lager dan tijdens inspanning. Dat komt omdat je spieren en organen minder zuurstofrijk bloed nodig hebben als je rust, dan wanneer je aan het bewegen bent. Als je hart minder dan vijftig slagen per minuut maakt, heb je een te lage hartslag. In medische termen heet dat bradycardie, wat letterlijk staat voor ‘langzaam hart’. Een te trage hartslag klinkt misschien heel ernstig, maar hoeft dat lang niet altijd te zijn. Meestal is het zelfs niet gevaarlijk, al kan het wel voor wat vervelende klachten zorgen.

Symptomen te lage hartslag

Als je hart te langzaam klopt, zorgt dat niet altijd voor symptomen. Soms is het aantal slagen simpelweg zo laag omdat het hart juist heel goed getraind is, bijvoorbeeld bij topsporters. Is dat niet het geval en wordt er echt te weinig bloed rondgepompt, dan kunnen er wel een aantal vervelende klachten ontstaan. Déze zeven symptomen komen vaak voor bij een te lage hartslag:

  • Duizeligheid, vooral bij het opstaan vanuit een liggende of zittende houding;
  • (Bijna) flauwvallen;
  • Hartkloppingen;
  • Ernstige vermoeidheid, ook zonder duidelijke inspanning;
  • Concentratieproblemen;
  • (Milde) pijn op de borst;
  • Geheugenproblemen.

Heb je accuut last van pijn op de borst, duizeligheid en hartkloppingen? Dan is het verstandig om meteen een arts in te schakelen. Dit kan namelijk ook wijzen op een hartaanval, waarvoor direct medische hulp nodig is. Als je milde symptomen hebt die mogelijk passen bij een te lage hartslag, is het slim om langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan dan bepalen of verder onderzoek nodig is.

Lees ook:

Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders: zó herken je ze

Medische oorzaken van te lage hartslag

Zoals eerder genoemd kan een te lage hartslag geen duidelijke oorzaak hebben of juist komen door topsport, maar soms is er sprake van een onderliggende oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde medicatie tegen hartritmestoornissen, littekenweefsel door een hartinfarct, hartfalen, ouderdom of een niet eerder gediagnosticeerde hartaandoening. Ook aandoeningen aan de schildklier, een tekort of juist overschot aan bepaalde mineralen (zoals kalium of magnesium) en onderkoeling kunnen bradycardie veroorzaken.

Behandeling

Of een behandeling nodig is bij bradycardie, hangt af van de oorzaak en de symptomen van de te lage hartslag. Soms kan de oorzaak aangepakt worden, bijvoorbeeld bij een vitaminetekort of schildklieraandoening, en verdwijnen de symptomen daarna vanzelf. Ligt de oorzaak bij het hart zelf, dan kan een cardioloog medicatie voorschrijven die de hartslag herstelt. In sommige gevallen kan een pacemaker of operatie nodig zijn, maar dit verschilt aanzienlijk van persoon tot persoon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hartstichting, Catharina Ziekenhuis, Gezondheidsplein

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden