null Beeld

Déze 7 symptomen kunnen erop wijzen dat je emotioneel uitgeput bent

We hebben allemaal weleens zo’n dag waarop we ons bed niet uit willen komen en geen zin hebben om gezellig en leuk te doen. Morgen weer een dag, denk je dan. Maar als zulke dagen steeds vaker voorkomen, zou het zomaar kunnen dat er iets niet helemaal goed is. Het kan erop wijzen dat je emotioneel uitgeput bent.

Emotionele uitputting ontstaat meestal na een stressvolle periode en is één van de drie tekenen van een burn-out. Emotioneel uitgeput zijn herken je aan déze zeven symptomen:

1.  Je voelt je nooit écht uitgerust

Na vier wekkers en twee keer snoozen wil je nog steeds je bed niet uikomen, omdat je nog enorm moe bent. Als je mentaal uitgeput bent, heb je lichamelijk ook een stuk minder energie. Zelfs als je eigenlijk voldoende nachtrust gehad hebt, is jouw lichaam nog niet helemaal klaar en opgeladen om weer aan de slag te gaan. Als je emotioneel uitgeput bent, heb je écht een langere herstelperiode nodig dan een nachtje.

2. Je bent moe, maar kunt niet slapen

Je bent nooit echt uitgerust maar kunt – hoe tegenstrijdig dan ook – ook niet goed slapen. Als je emotioneel uitgeput bent, hebben je hersenen nog weleens de neiging om te gaan piekeren en malen, waardoor je de slaap maar niet kunt vatten. Ook kan het zo zijn dat je ’s avonds wel in slaap valt, maar moeite hebt met doorslapen.

Lees ook: 15 snelle tips voor nieuwe energie na een periode van stress

3. Je kunt je niet concentreren

Als gevolg van je slaaptekort en emotionele uitputting kun je je overdag een stuk minder goed concentreren wanneer je emotioneel uitgeput bent. Je bent vergeetachtig, chaotisch en raakt steeds dingen kwijt. Daardoor raak je dan weer gefrustreerd, waardoor je je alleen maar minder goed voelt.

4. Je bent vaker ziek

Krijg je elke verkoudheid en íeder griepje? Misschien verbaast het je, maar als emotioneel uitgeput bent werkt je immuunsysteem ook een stuk minder goed. Gedeeltelijk komt dat natuurlijk omdat je minder slaapt en minder actief bent, maar je lichaam gaat ook in protest als je hersenen rust nodig hebben.

5. Je hebt geen zin in leuke dingen

Kijk je normaal al vanaf woensdag uit naar etentje op zaterdag, maar heb je er nu totaal geen behoefte meer aan? Ook dat past bij iemand die emotioneel uitgeput is. Niet alleen stressvolle situaties kosten je extra veel energie, ook leuke dingen zijn te veel moeite voor je op dit moment.

Lees ook:

Zó weet je of je hoofdpijn door stress hebt (en dit doe je ertegen)

6. Je hebt lichamelijke klachten

Je kunt niet alleen eerder ziek worden als je emotioneel uitgeput bent, maar ook last krijgen van andere lichamelijke klachten. Denk dan bijvoorbeeld aan hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst.

7. Je zit in een emotionele achtbaan

Gaat jouw gemoedstoestand in recordtempo van hartstikke vrolijk naar bedroefd en depri? Ook dat hoort bij emotioneel uitgeput zijn. Je kunt prikkels niet meer goed verwerken, waardoor je last kunt krijgen van mood swings door de kleinste dingen.

Emotioneel uitgeput

Emotionele uitputting is natuurlijk ontzettend vervelend, vooral als je weet dat emotioneel uitgeput zijn één van de drie symptomen is van een burn-out, die je natuurlijk wilt voorkomen. Herken jij veel van de bovenstaande symptomen en denk je dat je emotioneel uitgeput bent? Dan is het verstandig om langs je huisarts te gaan. Hij of zij kan je vertellen wat in jouw situatie de beste aanpak is om te werken aan je mentale en fysieke gezondheid. Neem rust en blijf vooral niet met je klachten rondlopen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan, Ruud Meulenberg

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden