Margriet logo
Dit moet je wel/niet doen voorafgaand aan een doktersafspraak. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze 7 dingen moet je nooit doen voor een doktersafspraak (en deze juist wel)

Ga je binnenkort naar de huisarts? Het wel zo fijn als een dokter snel ziet wat er aan de hand is en dat je lichaam niet anders reageert omdat je bijvoorbeeld net koffie hebt gedronken. Déze dingen kun je beter niet - of juist wel - doen voor de afspraak.

1. Drink geen koffie voor een bloeddrukmeting

Als je bloeddruk wordt gemeten bij een controle, kun je koffie beter vermijden. Het drankje kan namelijk invloed hebben op de resultaten en dat wil je niet.

2. Neem geen medicijnen tegen verkoudheid of griep

Als je ziek bent en langs een arts gaat, kun je beter geen medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen nemen. Sommige medicijnen hebben invloed op de symptomen van griep of verkoudheid en daardoor is het lastiger om je toestand te beoordelen. Twijfel je hierover? Bel dan van tevoren even naar de huisarts.

3. Vermijd vet eten voor een regelmatig bloedonderzoek

Eet je bijna nooit een vetrijke maaltijd? Doe het dan ook niet vlak voordat je bloed laat afnemen. Op die manier krijgt de arts het juiste beeld over je gezondheid.

4. Ga niet borrelen op de dag dat je een cholesteroltest hebt

Op een zonnige dag kan het verleidelijk zijn om een glas wijn te bestellen op het terras, maar dat kun je beter niet doen als je later die dag nog een cholesteroltest hebt. Als je alcohol drinkt kan dat de hoeveelheid triglyceriden (een soort vet dat energie opslaat in je lichaam) beïnvloeden. Artsen adviseren om in de 24 uur voor een cholesteroltest geen alcohol te drinken.

5. Eet geen rood voedsel voordat je een colonoscopie krijgt

Als je een kijkonderzoek in je darm hebt, kun je daarvoor beter geen rode of paarse dingen eten. Deze kleuren kunnen er namelijk voor zorgen dat de bekleding van de darm minder goed te zien is en dat heeft invloed op de resultaten van het onderzoek.

6. Doe geen deodorant op als je een mammografie hebt

Voor een mammografie kun je beter geen deodorant onder je oksels spuiten. Er zit vaak aluminium in deodorant en op een mammografie lijkt dat op borstverkalking en dat kan een vals alarm geven.

7. Doe geen nagellak op voor een dermatologisch onderzoek

Een dermatoloog onderzoekt je hele lichaam en dus ook je nagels. Daaraan valt vaak af te lezen of je gezondheidsproblemen hebt, zoals diabetes of bloedarmoede.

Dit kun je beter wél doen voor een doktersafspraak

  • Drink veel water als je een lichamelijk onderzoek krijgt
  • Eet voor een controle precies zoals je dat iedere dag doet
  • Schrijf alle vragen die je hebt van tevoren op papier. Zo vergeet je niets

Bron | The Healthy, Thuisarts

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden